Gerul din ultimele zile a racit apartamentele romanilor.

Desi caloriferele sunt fierbinti, din cauza izolatiilor precare caldura "scapa" din locuinte. Iata cateva masuri de urgenta pentru a va izola locuinta si a pastra peretii departe de igrasie.

Caloriferele. Mutati orice piesa de mobiliar din dreptul caloriferului. Daca aveti draperie groasa e bine sa o indepartati in zona elementilor de calorifer.

Comutati robinetul la pozitia "maxim" sau deschideti-l pana aproape de refuz (in cazul caloriferelor necontorizate).

Peretii. Aerisiti camerele cel putin 5 minute zilnic, mai ales daca v-ati montat de curand tamplarie din PVC. Protejati astfel peretii de igrasie.

Balconul. Poate reprezenta o bariera importanta in calea frigului daca este inchis, indiferent de marime. In cazul in care geamurile sunt simple, pe timpul iernii puteti pune in dreptul lor o draperie groasa, de culoare deschisa.

Ferestre si usi. Daca nu aveti geamuri termoizolante (tamplarie gen termopan), cea mai ieftina metoda de izolare a ferestrelor sunt buretii adezivi, cu grosimi intre unu si trei centimetri. O rola de 10 metri costa intre 2 si 5 lei. Inainte de a lipi banda izolanta nu trebuie decat sa stergeti bine ramele geamurilor.

Banda poate fi lipita atat intre toc si rama ferestrei cat si intre cele doua parti ale ferestrei, in cazul in care aceasta e dubla. Daca tocul sau rama au fisuri, problema poate fi rezolvata prin umplerea golurilor cu chit de lemn sau silicon, acesta din urma putand fi ales in functie de culoarea tocariei. Daca izolarea cu burete adeziv nu este suficienta pentru a opri curentul, puteti cumpara sau va puteti confectiona singuri un sul textil, pentru spatiul dintre ferestre. De asemenea, se spune ca atat jaluzelele cat si draperiile pot tine de cald, cu conditia ca acestea sa nu acopere caloriferul. Indiferent ca sunt din fier sau din lemn, usile de la intrare pot fi etanseizate cu ajutorul unei benzi de bu-rete cu adeziv. Si daca aceasta metoda nu e suficienta, iar usa e expusa la frig, o puteti capitona.

Surse alternative de incalzire. Nu va incalziti la aragaz decat in caz de forta majora. Prin ardere, gazul este nociv pentru sanatate, iar randamentul termic e foarte mic.

Nu folositi aerul conditionat ca solutie exclusiva pentru incalzire. Aparatele nu fac fata pe timp de ger si consuma foarte mult curent electric. Singura alternativa buna sunt caloriferele electrice. Plasati-le in mijlocul camerei, astfel incat aportul suplimentar de caldura sa se raspandeasca uniform in intreaga camera. Daca nu aveti deja un astfel de calorifer electric cu ulei, e bine ca la cumparare sa cautati unul care dispune si de un ventilator care radiaza caldura uniform si in timp mai scurt.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.