Castelele Bran, Peles si Pelisor vor fi rascumparate de statul roman pentru o suma totala a carei valoare ar putea ajunge la circa 50 de milioane de euro, dupa ce ele vor fi retrocedate catre proprietarii initiali, respectiv familia de Habsburg si Casa Regala.

Potrivit ministrului Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, se negociaza mai intai preluarea castelelor de catre familia de Habsburg, respectiv Casa Regala, pentru ca apoi sa se treaca la discutii privind despagubirea posesorilor astfel incat imobilele sa ramana in posesia statului roman.

Aranjament pentru ca suma sa ramana de 30 de milioane de euro...

In ceea ce priveste Pelesul si Pelisorul, Iorgulescu a precizat ca se va face "un aranjament" astfel incat suma de rascumparare a celor doua castele sa nu depaseasca suma prevazuta initial intr-un act normativ respins de Curtea Constitutionala, respectiv 30 de milioane de euro.

"Obiectivul nostru este sa retrocedam bunurile catre Casa Regala, asa cum ne obliga si legea sa o facem. Din punct de vedere strict juridic, nu le putem contesta in nici un fel in instanta. Insa vrem sa le pastram la dispozitia publicului. Am discutat si care ar putea fi suma pe care statul roman sa o plateasca Casei Regale pentru a prelua aceste bunuri si a le valorifica. Am deocamdata certitudinea ca vom gasi un aranjament care sa nu depaseasca suma initial convenita, de 30 de milioane de euro", a declarat Adrian Iorgulescu, duminica, intr-o conferinta de presa.

El a precizat ca Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) se ocupa doar de retrocedarea si negocierile privind preluarea castelelor Peles si Pelisor, de actiunile vizand celelalte bunuri ale Casei Regale urmand sa se ocupe RAPPS si Primaria Sinaia.

... dar nimic nu garanteaza ca nu se va plati mai mult

Mai mult, Iorgulescu a precizat ca, potrivit prevederilor actului normativ initiat de guvernarea anterioara, regele Mihai I ar fi trebuit sa primeasca 30 de milioane de euro pentru Peles, Pelisor si Foisor si pentru inventarul acestora. In prezent, dupa ce actul normativ a fost declarat neconstitutional de Curtea Constitutionala, Casa Regala ar putea primi o suma mai mare, de 30 de milioane de euro, pentru toate aceste obiective.

In ceea ce priveste Castelul Bran, Iorgulescu a precizat ca negocierile cu familia de Habsburg sunt mai avansate decat cele cu Casa Regala, astfel incat in urmatoarele zile s-ar putea semna ultimele acte privind retrocedarea.

Iorgulescu a sustinut ca statul roman va negocia si preluarea acestui castel dupa ce el va fi retrocedat. In acest sens, familia de Habsburg a solicitat suma de 25-28 de milioane de dolari. "Reprezentantii familiei de Habsburg au facut o evaluare, insa aceasta nu ne este neaparat opozabila. Pe de alta parte, noi avem documentele prin care aratam ca statul roman a investit acolo peste 2,5 milioane de dolari", a precizat ministrul.

Lege declarata neconstitutionala

In ceea ce priveste despagubirile financiare care urmau a fi acordate regelui Mihai I, Curtea Constitutionala a constatat, in sedinta din 9 noiembrie, cu majoritate de voturi, ca dispozitiile legii privind reglementarea situatiei juridice a bunurilor fostului suveran sunt neconstitutionale, deoarece contravin prevederilor articolului privind principiul separatiei si echilibrul puterilor in stat, ale celui referitor la egalitatea cetatenilor in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari, precum si ale articolului privind accesul liber la justitie. In aceste conditii, regele Mihai I nu a mai putut primi suma mentionata, insa a solicitat din nou retrocedarea in natura a imobilelor.

Dupa regrete, negocieri

Actualul Guvern si-a exprimat "regretul" fata de decizia Curtii Constitutionale, dar a anuntat ca, daca Regele Mihai I isi va recapata in instanta bunurile, va incerca o formula de negociere.
Castelul Bran - a carui prima atestare documentara dateaza din noiembrie 1377 - este situat la 30 de kilometri de Brasov, fiind un important monument istoric si turistic din Romania. In 1920, Consiliul orasenesc Brasov a donat Castelul Bran Reginei Maria a Romaniei, in semn de recunostinta fata de contributia sa la infaptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Regina l-a amenajat si l-a lasat mostenire fiicei ei, Principesa Ileana, sora Regelui Carol al II-lea.

Dupa expulzarea din tara a familiei regale, in 1948, Castelul Bran a intrat in proprietatea statului roman, fiind abandonat si devastat. Castelul s-a deschis in 1956, fiind partial amenajat ca muzeu de istorie si arta feudala. In 1987 a intrat in restaurare, lucrare terminata, in linii mari, in 1993.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.