PRO TV a facut o stire interesanta din rezultatele Barometrului de Consum Cultural pe anul 2005.

Adaptata pentru televizor si prezentata de Paula Herlo, ea sintetiza rezultatele unui sondaj realizat de Centrul de Studii si Cercetari in Domeniul Culturii din cadrul Ministerului Culturii si Cultelor. Desi au trecut destul de neobservate prin filtrul interesului public, rezultatele acestui Barometru ar trebui sa fie privite de catre romani ca o oglinda. In ea s-ar putea vedea un popor extrem de putin interesat de lectura si innebunit dupa cultura facila aflata la distanta de o apasare de buton de telecomanda.

Nu spun asta pentru ca-mi imaginez ca nemtii sau polonezii ar fi disperati dupa delicii culturale, ci pentru ca Romania profunda este destul de sigura pe spiritul ei si extrem de autoincintata de desteptaciunea proprie. Ii lipseste o anume modestie si se crede indreptatita sa pretinda intelepciunea in cele mai diverse ocazii.

Ei, bine, acest sondaj ar trebui sa-i arate acelui personaj ingimfat, sigur de opiniile sale despre fotbal&filosofie, scurtul nasului. Este induiosator sa afli ca 95% dintre romani isi iau informatia numai de la televizor, ca 12% dintre romani nu au nici o carte in casa, 16% au cel mult douazeci, iar alti 20% nu mai mult de cincizeci. Stau si ma intreb unde sint bibliotecile de altadata, cu care erau acoperiti peretii sufrageriilor de bloc.

Si inca ceva, tovarasi: 73% dintre conationali n-au calcat anul trecut pragul unui cinematograf. Dar sa traiasca sfintul mic ecran si show-urile cu gagicute si manelisti. Situatia nu e tocmai tragica, daca ne gindim ca, in urma unui sondaj facut in Germania, peste 20% dintre respondenti l-au confundat pe primul-ministru cu un prezentator de stiri. Singura chestiune pe care vor trebui s-o accepte pina la urma si nemtii, si americanii, si romanii secolului XXI, care inteleg ceva de pe lumea asta doar daca le e livrata printr-un ecran TV, e ca aceia care le decid soarta, intr-un fel sau altul, sint cei care au citit sau citesc carti.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.