Noul ministru al Sntii, dr. Mircea Cintez, susine c actualul sistem de compensare a medicamentelor nu mai poate fi acoperit din resursele existente i c pregtete o compensare pe 3 niveluri. "Vor exista o list de medicamente gratuite, ca i pin acum (n.r. - pentru anumite categorii de bolnavi), un grup de medicamente compensate la nivel inalt, m gindesc la 80-90%, unde s fie cuprinse medicamente elementare, de baz, pentru toate bolile, s nu lase nimic descoperit (nu vor fi ins dintre cele mai noi i mai scumpe) i a treia list de compensare mai redus, care s cuprind medicamentele noi (mai bine tolerate, mai eficiente), sub protecia patentului, list ce va fi stabilit de comisiile de specialitate’’, a declarat ieri noul ministru al Sntii. Aceast a treia list de compensate ar trebui s fie acoperit i de asigurrile suplimentare de sntate, care s suporte eventual 60-70% din valoarea medicaiei.

Cretere modic a veniturilor medicilor

2005 le va aduce medicilor de familie i celor care ii desfoar activitatea in ambulatoriile de specialitate majorri ale veniturilor, chiar dac au inscris pe list un numr mai mic de persoane. Modificarea este cuprins in noul contract-cadru (cel care stabilete regulile privind plata serviciilor contractate de medici cu casele de asigurri de sntate), in urma discuiilor dintre reprezentanii Ministerului Sntii, cei ai Casei Naionale de Asigurri de Sntate i ai Colegiului Medicilor din Romania. Mai exact, dac anul trecut un medic de familie primea pentru un asigurat aflat pe listele sale 10.600 de lei, incepind din acest an suma va crete la 17.000 de lei. La aceasta se adaug plata pentru alte servicii fcute de medicul de familie (imunizri, supravegherea gravidei, bilan etc.).

In ceea ce privete veniturile medicilor din ambulatoriile de specialitate, creterea va fi de 50%. Anul trecut, un medic primea pentru o consultaie 45.000 lei. De anul acesta, el va incasa 67.500 de lei. . "Din calculele specialitilor notri, reiese o cretere real in medicina de familie de 800 miliarde de lei. Nu este foarte mult, dar este maximumul pe care l-am putut acorda, inind cont c am lucrat pe bugetul vechi i insuficient, aprobat de Parlament la propunerea vechiului Guvern i care nu este foarte generos", a mai declarat ministrul Sntii. El susine c alocarea unor venituri mai mari medicinei ambulatorii va scdea costurile la nivelul spitalelor, unde in acest moment se face risip de fonduri, din cauza internrilor nejustificate. Ministrul afirm pentru scderea numrului acestor internri se va dezvolta sistemul de ingrijiri la domiciliu, cooptindu-se in acest sens inclusiv bisericile.