Strzile i cldirile din centrul istoric bucuretean, cuprinse intr-o arie de 57 de hectare, vor cpta o fa comercial i turistic inainte de 2007, dup ce Primria Capitalei va fi cheltuit cei 4 milioane de euro destinai revitalizrii celei mai frumoase zone din oraul lui Bucur. In edina Consiliului municipal de ieri au fost votate planul urbanistic i studiul de fezabilitate pentru punerea in practic a proiectului de refacere a centrului istoric.

Evacuarea ilegalilor din buricul Capitalei

Refacerea centrului istoric a stirnit interesul comunitii internaionale in 1997-2000, cind Programul Naiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) a derulat un proiect de refacere a faadelor cldirilor din zona zero a Capitalei. In lipsa sprijinului local, au fost vruite doar citeva faade, care fac acum fac not discordant cu restul zonei, aflat in continuare in ruin. Primarul Bsescu a promis, in 2000, c se va altura iniiativei PNUD promovind o hotrire de consiliu prin care va putea s-i evacueze pe cei care ocup fr forme legale casele din centrul vechi al Bucuretiului. Bsescu recunotea atunci c politica regimului comunist de "populare" a caselor vechi din ora cu lumpeni a fost menit s distrug spiritul burghez al zonei. Fostul primar general nu a mers pin la capt cu promisiunea, poate i pentru c nu avea ce s le ofere la schimb locatarilor din centrul istoric. Ins, inainte de plecarea la Cotroceni, a reuit s antameze o finanare pentru revitalizarea zonei.

35% punem noi, restul pune Uniunea European

Primria Capitalei a mai bgat nite bani europeni in refacerea citorva strzi din zona istoric, dar cu ajutorul finanrii aprobate de Consiliul General al Municipiului Bucureti se va reface in intregime centrul istoric. Cei 4,1 milioane de euro vor fi asigurai astfel: 10% din fondurile Municipalitii, 25% din surse guvernamentale i restul de 65% din Programul PHARE pentru coeziune social i economic. Primarul interimar, Rzvan Murgeanu, a primit mandat din partea consilierilor s negocieze, s obin finanarea i s pun bazele implementrii programului. Derularea i finalizarea lui va cdea in sarcina viitorului primar ales, pentru c vom vedea centrul istoric refcut abia peste 18 luni. Limitele perimetrului supus revitalizrii sint: la sud - bulevardul Corneliu Coposu i Splaiul Dimboviei; la vest - Calea Victoriei; la nord - bulevardele Elisabeta i Carol; la est - bulevardul Hristo Botev. Lucrrile de reconstrucie i reabilitare a infrastructurii vor fi demarate in a doua jumtate a lui 2005 i se vor incheia la finele lui 2006. Teoretic, ar trebui ca in 2007 s intrm in UE cu o Curte Veche i cu un Han al lui Manuc reintroduse in circuitul istoric.