Pina pe 15 ianuarie, Bucurestiul este plin de cozi, ca in vremurile de trista amintire. Soferii se inghesuie in fiecare zi la oficiile postale sau la statiile Petrom ca sa plateasca rovinieta, o taxa despre care multi spun ca este in plus. Pentru a nu se pune insa rau cu statul, oamenii stau ore intregi la cozi ca sa fie siguri ca vor putea circula linistiti restul anului.
La Oficiul Postal (OP) 63 din Dorobanti era ieri destul de mare inghesuiala, bucurestenii grabindu-se sa achite rovinietele. Multi erau nemultumiti de faptul ca unele persoane veneau sa plateasca pentru mai multe masini, lungindu-le celorlalti statul la coada. "Daca stiam, ma duceam la alta posta, nu asteptam pe doamna sa dea o mie de hirtii! Trebuia sa spuna dinainte ca are asa de multe de platit, ca plecam!", afirma un barbat, revoltat de situatie. Altii erau insa resemnati si asteptau rabdatori sa le vina rindul la dat banii. "Taxa este mare pentru buzunarele noastre - aproape un milion, va dati seama? Insa asta este si nu avem ce face. Problema este alta - de fapt, platim aceasta taxa de doua ori, pentru ca este inclusa si la accize, la benzina. Dar, mai stii, poate se va face ceva cu banii astia. Macar sa se cunoasca la drumuri", ne-a spus Alexandru Ivoiu, tipograf.

Linga el, la coada formata din cel putin zece persoane, la fel de resemnat, era si Alexandru Nichita, pensionar: "Bani furati! Asta este cu taxa asta. Unde sint banii pe care i-am dat anul trecut pentru taxa de drum? In accize, la benzina, treaba asta, cu rovinieta, nu-i inclusa? Nu platim de fapt, acelasi lucru de doua ori? O data la benzina si a doua oara acum? Dar noi traim degeaba, sintem numai umbre...".

Oamenii s-au obisnuit cu cozile

La statia Petrom de la Floreasca era ieri aglomeratie destul de mare. Civilizati, posesorii de masini stateau la rind rabdatori, desi intelesesera inca de la inceput ca vor petrece la coada o ora. "Probabil ca voi sta ceva vreme aici. Consider insa ca taxa este fireasca", ne-a spus Dumitru Enescu, pensionar, ultimul asezat la coada. Nu de aceeasi parere a fost si Dan Stroe, inginer, care a stat la rind, pentru a da bani, o ora: "Nu este normal sa pierzi vremea cu orele pe la cozi. In plus, consider ca aceasta taxa este inclusa si in pretul benzinei, la accize, si nu e tocmai justificata". Alti soferi insa par a fi imuni la birocratie. "Ne-am obisnuit cu cozile. Personal, taxa nu mi se pare nici foarte mare, numai sa se faca ceva! Sa vedem si noi ca banii nostri s-au dus, intr-adevar, la drumuri", a afirmat si Radu Dumitrescu, conducator auto.

100 de solicitanti zilnic

Si la Oficiul Postal 2, de pe Bd. Ion Mihalache, era ieri destul de multa lume la ghiseul unde se vindeau roviniete. Functionarii de aici, de altfel ca si cei de la OP 63, ne-au spus insa ca timpul alocat unui solicitant este de opt minute si ca treaba merge repede. "Am inceput sa vindem roviniete de pe 31 decembrie si cei mai multi solicitanti au venit pe 5 ianuarie, cind am vindut 204 roviniete. In medie, avem cam 100 de solicitanti zilnic. Se mai aglomereaza cind vin cei de la firme, care au multe masini", ne-a declarat Monica Niculae, dirigintele OP 2. Anisoara Rotaru, oficiant superior, ne-a precizat ca au fost cazuri in care o singura persoana a avut de achitat taxa pentru 47 de masini.

Acte necesare

Nicoleta Vartic, seful serviciului Relatii mass-media al Postei Romane, ne-a precizat care sint actele pe care trebuie sa le aiba solicitantii in momentul achitarii rovinietei. "Persoanele juridice trebuie sa vina la ghiseele noastre cu certificatul de inmatriculare al autovehiculului sau cartea de identitate a autovehiculului, in original, si cu o copie dupa codul fiscal, precum si cu o alta copie dupa numarul de inregistrare la Registrul Comertului. Persoanele fizice trebuie sa se prezinte cu certificatul de inmatriculare al masinii sau cartea de identitate a autovehiculului, in original, precum si cartea de identitatea ori cu buletinul de identitate. Posesorii de masini luate in sistem leasing trebuie sa prezinte si o copie dupa contractul de leasing", ne-a declarat Vartic. In cazul persoanelor fizice, taxa de drum poate fi achitata si de catre o terta persoana, alta decit proprietarul autoturismului. In acest caz, persoana care se prezinta la ghiseu trebuie sa aiba certificatul de inmatriculare sau cartea tehnica a autovehiculului pentru care se solicita rovinieta.

Cozi imense in Brasov

Brasovenii s-au inghesuit ieri la cozile de la oficiile postale si benzinarii pentru a plati rovinieta. Sute de proprietari de masini si-au pierdut ore intregi pentru a achita contravaloarea taxei de drum. "Dureaza foarte mult pina cind ne vine rindul, probabil si pentru ca angajatii nu au fost instruiti cum trebuie. Am asteptat la rind mai bine de jumatate de ora, si doar patru oameni am vazut ca au platit rovinieta", ne-a spus, revoltat, Ioan Popovici, proprietarul unui autoturism. De teama ca termenul-limita de plata a taxei nu va fi aminat, brasovenii si-au pierdut mai multe ore la rind. (S.P.)

La Timisoara, accesul la aeroport e conditionat de rovinieta

Peste patru zile, timisorenii care nu si-au cumparat din timp rovinietele nu vor mai putea ajunge nici macar la aeroport la volanul masinilor. La fel, cei care nu achita rovinieta nu vor mai putea merge sa faca cumparaturi la cele doua cash &carry Metro si Selgros, construite la citeva sute de metri de iesirea din Timisoara.
Timisorenii cei mai afectati de introducerea rovinietei ramin insa miile de angajati ai companiilor multinationale Solectron si Coca Cola, care ca sa ajunga la serviciu trebuie sa plateasca de acum inainte aproximativ un milion de lei pe an.
Cele doua firme sint construite in apropierea Timisoarei, considerindu-se ca apartin orasului, insa accesul pina la ele se face numai pe un drum public judetean. In aceeasi situatie se vor gasi si angajatii si patronii care vor derula afaceri in parcul industrial si tehnologic al judetului, situat pe Calea Torontalului. (Georgeta Petrovici)

Iesenii nu pot pacali rovinieta

Soferii ieseni care nu si-au platit inca rovinieta risca sa se puna rau cu statul. Aceasta pentru ca nu se vor putea deplasa in legalitate si, cu atit mai mult, in judetul Iasi. Neavind sosea de centura, Iasul este taiat in patru de drumurile nationale DN 28 si DN 24, care strabat orasul de la vest la est, respectiv de la nord la sud.
Practic, toti soferii ieseni sint obligati sa plateasca rovinieta, intrucit nu pot circula fara sa foloseasca cele doua drumuri. Astfel, DN 28 patrunde in Iasi prin Pacurari si se continua prin strazile Canta, Moara de Foc, Strapungerea Silvestru, Bd. N. Iorga, Calea Chisinaului si paraseste orasul in directia Tomesti. De cealalta parte, DN 24 patrunde in Iasi prin cartierul Bucium si se continua cu Bd. Socola, Bd. N. Iorga, Bd. Primaverii, Bd. Tudor Vladimirescu, Bd. C.A. Rosetti si paraseste Iasiul in directia Popricani. (M.P.)

Bucuresti, zona libera

Tariful de utilizare a drumurilor nationale trebuie achitat pina la expirarea termenului impus de Ministerul Transporturilor doar de acei posesori de autovehicule care stiu cu certitudine ca vor ajunge pe un drum national.
In Bucuresti, spre exemplu, exista un singur drum cu regim de drum national, Soseaua de Centura. Astfel, toti cei care se deplaseaza cu autoturismele in interiorul acestei zone nu sint obligati sa achite taxa de drum. Soseaua de Centura este insa singurul drum de acces catre hypermarketurile de la marginea Bucurestiului, in consecinta, toti cei care isi fac cumparaturile de aici vor trebui sa plateasca tariful de utilizare a drumurilor nationale, pentru un an de zile.
Amenzile pentru utilizarea drumurilor nationale fara plata tarifului stabilit sint intre 3,5 si 4,5 milioane lei pentru autoturisme, intre 15 si 25 milioane lei pentru microbuze si intre 30 si 45 de milioane lei pentru autobuze. Conform normelor in vigoare, rovinieta isi pastreaza valabilitatea chiar daca masina isi schimba proprietarul.
Doar in cazul radierii autoturismului, proprietarul acestuia poate solicita restituirea contravalorii tarifului de utilizare, corespunzatoare perioadei de neutilizare.

La Constanta, rovinieta este ignorata

Constantenii nu se prea inghesuie sa plateasca taxa de drumuri nationale. Soferii care nu-si vor achita aceasta obligatie pina simbata vor fi insa nevoiti sa ocoleasca soseaua de centura a Constantei care face parte din DN 2A, mai precis doar o portiune de pe bulevardul Aurel Vlaicu, intre podul IPMC, pina la intersectia cu strada Baba Novac, spune purtatorul de cuvint al Biroului Politiei Rutiere, comisar Cristian Bratu. A doua portiune, pe care insa nu o pot ocoli soferii, este pe DN 39, mai precis pe Soseaua Mangaliei, de la iesirea din oras pina la Agigea. In rest, se poate circula fara roviniete, in tot orasul. (L.F.)

Pentru soferii romani, obligatorie rovinieta pe un an

Tariful de utilizare a drumurilor nationale este stabilit in functie de masa autovehiculului si de gradul de echipare al acestuia in raport cu normele europene.
Proprietarii de autoturisme inmatriculate in Romania sint obligati prin lege sa achite tariful de utilizare a drumurilor nationale pentru un an, iar plata sa se faca integral, la achizitionarea rovinietei. Persoanele juridice care au nevoie de roviniete pentru un parc de masini sint obligate sa le cumpere cu valabilitate de 12 luni, daca masinile sint inmatriculate in Romania.
Firmele pot achita contravaloarea rovinietei in patru rate trimestriale.

Pret roviniete, cu valabilitate 12 luni

tip autovehicul non-Euro Euro 1 Euro 2 si peste
autoturisme 24 21 16,8
microbuze 216 210 204
autocare, autobuze 510 450 390

Tariful stabilit in euro va fi valabil pina la sfirsitul lui 2007.
Pretul rovinietelor in euro va fi modificat incepind cu data de 1 ianuarie 2008.

Strainii platesc mai putin, in functie de valabilitate

Strainii care vin in Romania cu masina sau care sint in tranzit nu sint nici ei scutiti de plata tarifului de utilizare a drumurilor nationale. Pentru ei exista insa roviniete cu valabilitate redusa, de la o zi, pina la maxim sase luni. Rovinietele valabile o zi pot fi cumparate din vama, ne-au spus ieri responsabili din Ministerul Transporturilor. Valabilitatea rovinietei este demonstrata cu chitanta sau factura emisa la momentul platii, pe aceste documente fiind inscrise atit data eliberarii abtibildului, cit si data de expirare. Ca si in cazul autovehiculelor inmatriculate in Romania, rovinietele la care au acces cetatenii straini au preturi diferite in functie de masa autovehiculului, de gradul de poluare si de valabilitate.

Pret roviniete cu valabilitate redusa

tip auto valabilitate non-Euro Euro 1 Euro 2 si peste
autoturisme 1 zi 0,6 0,6 0,6
autoturisme 7 zile 3 2,4 1,8
autoturisme 30 zile 6 4,8 3,6
autoturisme 6 luni 15 12 9
microbuze 1 zi 4,2 3,6 3
microbuze 7 zile 15 12 9
microbuze 30 zile 54 48 39
microbuze 6 luni 156 138 114


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.