Jumatate dintre romani au auzit de existenta unei legi care protejeaza si promoveaza drepturile copilului, dar numai 25% dintre ei stiu ca in Romania exista o linie verde unde pot semnala eventuale incalcari ale drepturilor celor mici.

Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC) a facut ieri publice rezultatele unui studiu destinat identificarii nivelului de cunoastere de catre populatie a drepturilor copilului, precum si a reactiilor pe care oamenii le au in fata violarii acestor drepturi. Cercetarea arata ca procentul scade semnificativ atunci cand vine vorba de varsta a treia, numai 17% dintre pensionari avand cunostinte in acest sens sau de persoane cu un nivel de educatie foarte scazut, 18%.

Cel mai important drept pe care romanii il asociaza copiilor este dreptul la educatie (74%), urmat de dreptul la viata (57%) si dreptul de a fi protejat impotriva oricaror forme de violenta (54%). Numarul celor care declara ca au auzit sau au intalnit situatii in care drepturile copilului sunt incalcate este foarte scazut, doar 15%. Referitor la modalitatea de rezolvare a situatiilor conflictuale de acest tip, persoanele cu varste cuprinse intre 45 si 59 de ani declara ca prefera sa discute cu cei implicati, respectiv parintii, familia, scoala si nu sa anunte autoritatile.

Principalele autoritati mentionate ca avand rol in protectia copilului sunt: directiile de asistenta sociala si protectia copilului, primaria, politia si scoala. Aceeasi atitudine este adoptata si de persoanele cu educatie superioara. Majoritatea adolescentilor spun insa ca, cel mai probabil, nu ar interveni in cazul violarii drepturilor copilului pentru ca oricum, nu ar putea schimba situatia.

Drepturile copilului au un nivel mai mare de constientizare in mediul urban si in randul respondentilor cu educatie medie sau superioara. De altfel, si sursele de informatii pe aceasta tema sunt tipice mediului urban: televiziunea 86%, presa scrisa 51% si radioul 46%.

Cercetarea a facut parte din campania de educatie si informare "Drepturile copiilor sunt lege!", finantata de UE in cadrul unui program PHARE si derulata de ANPDC. ea a fost realizata in perioada 24-31 octombrie 2005, sub forma unor interviuri fata in fata, pe un esantion de 1.277 de persoane reprezentativ pentru Romania, atat in mediul urban, cat si in mediul rural. Marja maxima de eroare pentru esantion este de plus, minus 2,74%.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.