Anul acesta, ultimul in care stagiul militar e obligatoriu, Armata, ajutata de Politie, va trebui sa faca risipa de arta dramatica si ingieniozitate ca sa-si faca planul la numarul de incorporati. Cum barbatii Romaniei se declara inrobiti de pasiunea pentru studiile superioare, droguri sau de credite la banca, Armata ar fi ramas fara soldati, daca nu devenea profesionista.

Facultatile particulare, ciuperci cu palarii rosii ademenitoare sub care s-au ascuns recrutii dupa revolutie, au otravit viata centrelor militare. Foame de carte ca de 8-9 ani incoace, in mod special, nu s-a mai vazut in Romania, caci aproape jumatate dintre potentialii soldati dintr-un contingent pe care pun ochii centrele militare se declara dupa liceu tot cu burta pe carte.

Pentru ca dupa ‘90 stagiul militar se face dupa absolvirea facultatii, centrele militare nu pot decit sa ia in evidenta toata armata de studenti, fara sa ii poata repartiza prea curind sau vreodata intr-o unitate militara. "Dupa lege n-ai ce sa le faci. Iti zic: 'Sint student la Astrologie, anul 2, pa!>>", s-a pomenit ca aude agentul sef Zglimbea, zis "comisarul", de la biroul de Ordine Publica al Sectiei 1 Politie.

Cu arcanul democratic

Dar si facultati cutreierind ani in sir, tot trebuie sa-i inminezi studentului ordinul de incorporare si sa-l aduci la centrul militar, iar la dat cu subsemnatul recrutii nu prea se inghesuie. Asa ca Armata trebuie sa colaboreze cu Politia daca vrea sa-si faca numarul de incorporati. Setul de amenzi, care se invirt in jurul a 3 milioane pentru neprezentare la incorporare, ajuta si el cit de cit: "Dupa ce le dam vreo 3 amenzi, le facem dosar penal, ii trimitem in judecata si apoi umblam cu ei prin instanta. Uneori instanta le da tot lor dreptate, ca cica n-am stiut noi sa-i convingem cum trebuie!", spune medicul sef de la Centrul Militar Zonal, Petru Dascalu.

Ca sa-i ademeneasca la sectie pentru inminarea ordinului de incorporare pe cei convinsi ca n-au vocatie de racan, "Comisarul" Zglimbea joaca tare, ca un monstru sacru pe scena Nationalului bucurestean. "Afli prin prieteni, rude sau vecini pe unde e si il astepti ca pe hot. 'Dle, ia uite ce zice colegul dumitale Cutarica. Ti-a imprumutat acu’ trei luni o bicicleta si refuzi sa i-o dai inapoi!>>. El incepe: 'Cine, dle, io?>> si se jura ca nu-i adevarat!>>. Tu ii dai inainte: 'Dle, uite, omul zice ca bicicleta e galbena, are 7 viteze…Vino dumneata la sectie, facem o confruntare si scapi!>>.

Ajungi cu el la sectie linistit si ii inminezi ordinul de incorporare. Cind il vad prima data le transpira palmele!", ride Zglimbea. "Dle, ti-e rau? Stai jos un pic!", e amabil "Comisarul" si ii da inainte cu comedia. "'Daca tot esti aici, hai la Centrul Militar, ei vad ca te-ai prezentat din proprie initiativa, or sa te inteleaga si scapi!>>. Si il duci de minuta la Centrul Militar. Ce sa scape! Il incalta imediat!". E "Comisarul" Zglimbea atent cu potentialii soldati ca si cu copiii lui: "E ca la aia mici, cind le spui povesti. Daca adorm, le-ai spus povestea bine, cum crapa un ochi, e clar, trebuie s-o cotesti cu povestea ca sa-i adormi la loc!".

Lupta cu boala

La Centrul Militar al Sectorului 2, printre incorporabili dai si peste "victime" ale strategiei Sectiei 6 Politie. In prima camera, din 25 nici unul n-are chef sa faca armata: "Am primit invitatie la sectie cu buletinul. Au intepenit ai mei si m-au luat la 13-14. "Zi-ne, ma, ce ai facut!". Mi-am luat la rind toate prostiile facute de la 14 ani incoace.

Cind am ajuns la sectie mi-au confiscat buletinul si mi-au zis sa-l recuperez de la Centrul Militar", a inghitit galusca Mihai Valeriu, care o sa invete sa bata frumos pas de defilare. Nu de altceva, dar dupa terminarea stagiului miliar vrea sa ramina in armata. Comisarul Anghel Popa, seful biroului de Ordine Publica de la Sectia 6, mustaceste: "Ce n-au vazut ei e ca invitatia era facuta de sectia de politie, dar stampila era a Centrului Militar!".

"Studentia e cea mai buna scapare! Dau bani la o particulara si un an au viza de student! Daca sint exmatriculati, se inscriu din nou la anul. Astia care n-au posibilitati se duc in armata!", spune agentul sef Anton Stefan de la Sectia 8 Politie din Bucuresti.

Iar daca bani de studentie nu gasesc, cauta in consiliu de familie o boala care sa-i doboare fara mila pina trece sezonul de incorporare. "Cind vad ordinul de incorporare unii parinti imi zic: 'Stiti, baiatul nostru e mai timid si am auzit ca in armata ii pun sa pescuiasca in chiuveta, nu stiti vreo portita de scapare? Ce ziceti, il bagam in spital?! Daca e nevoie ii fac miine o internare!>>", ride agentul sef Anton, care numai de viata monotona nu se poate plinge.

Alti incorporabili acuza direct in fata medicului militar o surzenie complicata rau si cu mutenie: "De ieri nu mai aude si nu mai vede, doamna? Aha, de cind a primit ordinul de incorporare!", gaseste fara efort maiorul doctor Dascalu de la Centrul Militar Zonal radacina raului care-l chinuie pe viitorul soldat.

Dar si odata incorporati si repartizati pe unitate, pina sa plece militari, doua-trei luni, au tot timpul sa-si mai rupa un picior, o mina, ce s-o gasi, numai sa nu parcurga ciclul clasic "biban-bastan". Cei dupa care nu trebuie sa alerge politia ca sa le dea ordinul de incorporare sint tiganii. "Il iau frumos si-l intreb dup-aia 'Ai fost, ma, la Centrul Militar?>>. 'Da, ma duc in armata, cum sa nu!>>. Cind e sa se prezinte la unitate, el e prin Austria, maninca lebede!", spune agentul sef Anton.

Criteriile de selectie SF

Bancile au smuls si ele Armatei o halca din viitoarea soldatime: "Vine omul si-ti zice ca are un credit. Il iei in armata, nu mai poate sa plateasca ratele! Poti tu sa-i distrugi viata?", lasa colonelul Focsaneanu, seful Centrului Militar Zonal (CMZ), loc si bunului-simt printre criteriile de selectie pentru satisfacerea stagiului militar.

Pe vremea lui Ceausescu, daca aveai capul pe umeri si nu omorisei pe cineva, iar miinile si picioarele erau la locul lor, te luau in armata fara discutii. "Fata de criteriile de acum, cele de atunci par SF. Acum vin din ce in ce mai multi si se declara consumatori de droguri, mindri de parca ar fi luat vreo medalie. Ii trimiti in armata? N-ai cum!", spune maiorul doctor Dascalu de la CMZ, desi sint parinti care ar vrea sa-si curete copiii de substante interzise cu instructie militareasca.

La 25 de ani, dupa ce a pus pe picioare o firma de telecomunicatii, Alex Popa e hotarit sa plece mai degraba din tara decit in armata. S-a prezentat totusi la CMZ: "Nu intra in planurile mele armata. Am un accident din ’97, am o tija in picior, vad eu ce fac!". Vizavi de el e pierdut pe trei sferturi sub o banca si Mihai, fost an 4 la Politehnica, care a avut "o mica problema cu absentele" si l-au exmatriculat.

CMZ a pus mina pe el si acum asteapta tulbure testarea psihologica. Simti ca in noaptea trecuta a luat niste beri cu el acasa ca sa-i dea curaj sa se poata supune "suveranitatii urite a statului roman". Asta numai daca, isi da el un ultimatum, nu reuseste sa faca "o bomba nucleara din doua pachete de tigari si un pix", ca sa rada armata de pe fata pamintului.

Discutiile incepute prin 2004 despre disparitia stagiului militar obligatoriu si trecerea la o armata profesionista din 2007 au rarit si mai rau prezenta incorporabililor la centrele militare. "2006 va fi anul cel mai greu, fiind ultimul cu stagiu obligatoriu. O sa ne facem planul la incorporari, sint sigur, numai ca nu stim cum inca!", ride medicul sef Petru Dascalu, caci AMR-ul o sa se joace tot anul cu nervii Centrelor Militare.

3-4 pe loc la voluntariat

Singurii care mai vor sa faca armata sint vinatorii de functii in SRI, STS, MApN sau MAI, alaturi de feciorii de tara, pentru care plecarea in armata echivaleaza cu o excursie in strainatate, sau de haituitii de nevoi care gasesc in viata de cazarma linistea unui sanatoriu de lux . "De vreo doi ani, vin la noi absolventi de facultate si se ofera voluntari. Vor sa se angajeze in serviciile secrete, in structurile Armatei sau ale Ministerului de Interne, dar acolo conditia e stagiul militar satisfacut. Sint si banci sau companii multinationale care pun conditia asta la angajare. Asa avem 3-4 absolventi pe un loc".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.