Conform rezultatelor cercetarii efectuate de Mednet Marketing Research Center la sfarsitul anului trecut, primele doua beneficii pentru care opteaza angajatii la locul de munca sunt asigurarea privata de sanatate si pensia privata.

Precizam ca studiul a fost realizat exclusiv in Bucuresti, deoarece Capitala da "pulsul" serviciilor medicale private. Pe plan national, aceasta piata este foarte faramitata, interesul marilor prestatori de astfel de servicii fiind inca scazut pentru celelalte orase din tara. Asadar, mai nou, nu promovare, prime sau programe de instruire isi doresc cu prioritate angajatii romani, ci asigurare de sanatate privata si pensie privata.

Ce a determinat aceasta atitudine, oarecum surprinzatoare, din partea populatiei Bucurestiului? Gabriel Ionescu, director general la Medicover, considera ca "omul are memorie scurta", in sensul ca toate beneficiile care sunt primite pe o perioada mai mare de doi ani sunt considerate ca ceva normal si nu mai reprezinta un interes deosebit, decat daca angajatilor li se iau drepturile.

Pe de alta parte, asigurarile private de sanatate, precum si pensiile private sunt noutatea zilei. Probabil ca, peste ani, si aceste beneficii vor deveni niste banalitati, iar romanii vor dori ceva nou. Potrivit interlocutorului nostru, ritmul de crestere al pietei serviciilor private de sanatate s-a accelerat in ultimii doi ani.

"Totusi, multi oameni inca nu stiu sa aleaga intre numeroasele oferte, incredibil de diferite, ce se promoveaza sub sigla generica "asigurari de sanatate". Am cunoscut, de exemplu, persoane care credeau ca un card de loialitate, ce ofera un mic discount unor servicii medicale, reprezinta o asigurare medicala.

Va mai trece ceva timp pana cand vor sti sa aleaga o asigurare privata de sanatate care sa li se potriveasca din punctul de vedere al riscului de imbolnavire si care sa fie intr-adevar un suport real in gasirea diagnosticului si a celui mai bun tratament, la cel mai mic pret si in cel mai scurt timp. De aici si o oarecare incetineala in vanzarea asigurarilor private de sanatate, care vin ca un vapor imens de croaziera: incet, dar ireversibil", este de parere Gabriel Ionescu.

Cresc asteptarile angajatilor la locul de munca

Vassilis Chaniotis, General Manager la Medsana Bucharest Medical Center, apreciaza ca locuitorii din Bucuresti au devenit mai responsabili vizavi de starea lor de sanatate. Ca atare, asigurarea/abonamentul de sanatate si planul de pensie privata satisfac nevoia de protectie si siguranta a angajatilor si, totodata, ii motiveaza si fidelizeaza.

"Din perspectiva apropiatei aderari a Romaniei la UE, asteptarile populatiei in ceea ce priveste pachetul de beneficii la locul de munca sunt tot mai mari. Asigurarea privata de sanatate si pensia privata sunt beneficii oferite in mod curent de catre companii in statele UE", precizeaza Vassilis Chaniotis.

In opinia sa, o reducere a nivelului de taxare pentru asigurarile sociale de sanatate ar putea creste disponibilitatea populatiei de a incheia o asigurare privata de sanatate. "Legea asigurarilor de sanatate este inca nefunctionala. Dupa intrarea in vigoare a normelor metodologice de aplicare, ne putem astepta la o crestere a ofertelor de asigurari private si la intrarea pe piata a noi companii internationale, in cursul acestui an", mentioneaza reprezentantul Medsana.

Principalul avantaj al asigurarilor private ramane accesul la servicii medicale spitalicesti de inalt standard, care, deocamdata, in Romania, sunt extrem de limitate. Studiile de piata releva faptul ca bucurestenii - si nu numai - sunt foarte deschisi la ideea extinderii acestora, avand in vedere faptul ca, acum, pentru a obtine servicii mai bune si o atentie sporita din partea personalului medical din sistemul public, sunt nevoiti sa recurga la asa - numitele "plati informale".


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.