Schimbarile pe care le-a inregistrat in ultimii 50 de ani regimul alimentar al britanicilor ar putea fi la originea fenomenului de crestere a numarului de boli mintale, potrivit unui studiu realizat de Fundatia pentru Sanatate Mintala (MHF), preluat de AFP. Raportul avertizeaza ca introducerea conservantilor, a aditivilor si grasimilor, care au efecte nocive asupra functionarii creierului, poate explica cresterea numarului anumitor boli precum hiperactivitatea ori starea depresiva.

Potrivit cercetatorilor, metodele moderne de producere si procesare a alimentelor au afectat compozitia acestora, iar oamenii consuma mai putine elemente nutritive decat ar trebui. Aceste metode "au redus cantitatea de grasimi esentiale, vitamine si minerale care se consuma" si au prejudiciat "echilibrul elementelor nutritive ale alimentelor".

Pesticidele folosite de agricultori "afecteaza dieta animalelor si altereaza compozitia grasimii lor", ceea ce a facut sa scada consumul de acizi grasi "omega 3" in favoarea acizilor "omega 6", care sunt mai nocivi pentru sanatate. Aceste parti inegale, la care se adauga lipsa de vitamine si minerale, ar avea legatura cu starea de deprimare, cu problemele de concentrare si de memorie. Carenta de acizi aminati, potrivit raportului, ar conduce la depresie si apatie si ar afecta motivatia.

Potrivit cercetatorilor, o dieta echilibrata poate fi un element-cheie pentru a combate starea depresiva, schizofrenia, hiperactivitatea si chiar Alzheimer. Autorii studiului cer guvernului de la Londra sa ia masuri pentru a ameliora metodele de producere a alimentelor si practicile agricole, pentru a se asigura ca oamenii au acces la produse hranitoare la un pret accesibil.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.