Maidanezii bucuresteni vor fi insemnati cu microcipuri de identificare. Operatiunea declansata din aceasta luna de Administratia pentru Supravegherea Animalelor are ca scop, pe de o parte monitorizarea cainilor vagabonzi ai Capitalei, iar pe de alta educarea populatiei iubitoare de animale. Hingherii prind aproximativ 2.400 de caini pe luna.

Dintre acestia, doar 10% ajung sa fie adoptati, ca apoi sa fie lasati liberi. Practic, maidanezului i se implanteaza microcipul in momentul in care este dat spre adoptie, devenind astfel identificabil. "Prin acest dispozitiv electronic, cat un bob de mei, oricand si oriunde, cainele poate fi identificat cu un cititor care are o raza de actiune de pana la 20 de centimetri", spune dr. Magdalena Popescu, din cadrul ASA.

Microcipul furnizeaza toate datele personale ale animalului si detine insemnele ASA. "Microcipul poate fi considerat un vaccin, este o solutie care se injecteaza pe viu animalului si in care sunt incluse toate datele de sanatate ale cainilor. Cu ajutorul unui aparat cu display se va putea citi permanent prin aceasta solutie orice informatie privind evolutia si ingrijirea animalului.

Tatuajul se face in urma unei anestezii totale si se sterge dupa 1-2 ani", a explicat Simona Panaitescu, directorul ASA. Administratia pentru Supravegherea Animalelor (ASA) a inceput sa implanteze microcipuri la cainii comunitari dati spre adoptie, iar de la inceputul anului si pana acum, au fost "echipati" astfel aproximativ 50 de caini vagabonzi.

Bucuresteanul nu va mai putea adopta doar de forma un maidanez si sa-l lase apoi nesupravegheat, deoarece risca o amenda usturatoare. Crotalia si microcipul vor face ca un caine vagabond sa nu mai fie ridicat de zece ori de pe strada. Mai mult, explica doctorita Magdalena Popescu, cele doua insemne arata ca maidanezul este vaccinat antirabic, castrat, deparazitat si microcipat.

Dincolo de utilitate si nevoia de a ne alinia la normele europene, acest proiect reprezinta si o afacere banoasa pentru firma care a pus mana pe contractul cu ASA. Un microcip si o crotalie ajunge, potrivit reprezentatilor ASA, la 100 de mii lei vechi per catel. "In Romania exista doua firme mari si late. Noi am facut public o cerere de oferta la care s-au prezentat aceste doua firme.

Am ales una astfel incat firma care distribuie sa fie si constanta in distributie, sa aiba si soft pentru monitorizare si sa aiba si cititor. Costul unui microcip este in jur de 50 de mii lei, iar o crotalie la fel. Am luat cateva sute. Un cititor este peste 100euro, iar noi am cumparat doua. Avem cititoare speciale care merg numai la specia canina si la feline", spune Magdalena Popescu.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.