Tinerii declara mereu cu inflacarare ca abia asteapta sa plece de acasa, sa se rupa de parinti pentru a merge la facultate.

Dar o data ajunsi in camin, departe de ceea ce le era cunoscut, departe de prieteni si familie, totul devine confuz si dificil. Stresul este de cele mai multe ori o cauza ce poate duce la o cadere psihica destul de puternica, spun specialistii.

Potrivit unui studiu legat de sanatatea mentala a studentilor, exista o crestere progresiva a numarului de studenti care prezinta probleme de acest gen.

Se pare ca sanatatea mentala a studentilor este mai proasta decat a celorlalte persoane in general.

Principala cauza a stresului sunt banii, sau mai bine zis, lipsa acestora. Datoriile sunt strans legate de o sanatate mentala precara, mai ales pentru studentii care si muncesc. Nivelul de anxietate la studenti este foarte ridicat.

O mare parte dintre studentii care au participat la studiu, au spus ca se simt tensionati, tot timpul sub presiune, panicati.

De asemenea, o cauza importanta a acestor stari depresive o reprezinta relatiile, atat cele romantice, cat si cele cu colegii de camera.

O data ajunsi la facultate, studentii trebuie sa faca fata unor situatii la care nu au fost supusi pe vremea cand erau acasa. Una dintre acestea ar fi sa imparta camera cu niste straini, fiecare cu obiceiurile si tabieturile sale.

Este foarte greu pentru boboci sa treaca de la copilul rasfatat de toti cei din familie, la a nu mai fi in centrul atentiei si la o viata pana atunci necunoscuta lui. Pe langa toate astea, studentii se confrunta zi de zi cu termene.

Toata presiunea pe care o au examenele si lucrarile ce trebuie predate devine pentru unii studenti de nesuportat. Apare acea senzatie de anxietate continua, de presiune continua, din dorinta de a nu dezamagi.

Unii studenti sunt mai vulnerabili decat altii. Potrivit studiului, aproximativ 60% dintre boboci declara ca li se face dor de casa. Cei ce nu au fost plecati de acasa perioade indelungate sunt cei ce se declara cei mai nefericiti si sunt cei mai expusi riscurilor unor boli mentale.

Bobocii sunt de parere ca parasirea mediului cunoscut pentru a incepe o noua viata intr-un oras nefamiliar este un lucru destul de greu de suportat.

Sprijinul moral din partea familiei este esential in aceasta situatie. De aceea, un foarte bun remediu este sprijinul familiei si al prietenilor.

Acestia trebuie sa le arate studentilor ca sunt prezenti tot timpul in viata lor, sa vorbeasca cu acestia tot timpul la telefon, sa ii incurajeze.

Ce pot sa faca parintii

1. Sa discute toate problemele legate de bani, alcool, droguri, sanatate si scoala inainte de plecarea lor de acasa.
2. Sa ii asigure pe studenti ca pot suna oricand si ca pot vorbi orice cu ei.
3. Sa se ofere sa ii viziteze pe acestia dupa ce s-au stabilit in camera.
4. Sa nu se ingrijoreze daca nu vorbesc cu copii lor in mod constant.

10 solutii salvatoare

Pentru a nu se ajunge in situatii disperate, studentii pot aplica diferite solutii:
1. Sa isi faca grupuri de prieteni.
2. Sa nu mearga acasa prea des in primul semestru.
3. Sa isi creeze acea rutina necesara tuturor.
4. Sa se alimenteze adecvat.
5. Sa nu se extenueze.
6. Sa faca exercitiu fizic.
7. Sa reduca consumul de alcool.
8. Sa isi puna ordine in prioritati.
9. Sa nu uite ca e normal sa le fie greu la inceput.
10. Sa nu lase datoriile sa ii acapareze.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.