Primaria Municipiului Bucuresti a transmis astazi Autoritatii Nationale de Reglementare a Energiei un aviz prin care respinge solicitarea SC Electrocentrale Bucuresti SA de majorare a pretului energiei termice pana la 143,38 lei/Gcal. "Bugetul primariei pentru subventionarea diferentei dintre tariful final si pretul national de referinta nu poate suporta aceasta crestere. De asemenea, datele de fundamentare a cresterii tarifului prezentate de SC Electrocentrale Bucuresti SA sunt incomplete si irelevante", se arata in documentul remis de municipalitate.

Termoelectrica a solicitat, vineri, la negocierile cu municipalitatea, o majorare cu 56% a pretului de livrare a agentului termic, ceea ce ar fi presupus ca Primaria Capitalei sa aloce o subventie pentru incalzire in valoare de 6.500 de miliarde de lei vechi, jumatate din bugetul pe 2006. Solicitarea Termoelectrica ar presupune, potrivit oficialilor municipalitatii, o dublare a facturii pentru incalzire platite de populatie, deoarece primaria nu poate acoperi diferenta de tarif, din subventie.

Sugestii de la proprietari

"Cu cele 6.500 miliarde de lei vechi la care s-ar ridica subventia ce ar trebui acordata de Primaria Municipiului Bucuresti pentru a diminua efectele negative ale unei majorari cu 56% a tarifelor Termoelectrica, PMB ar putea realiza instalatii de incalzire si apa calda pentru circa 200.000 apartamente", transmite un comunicat al Ligii Asociatiilor de Proprietari Habitat si Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Centrale Termice. Cele doua organizatii au trimis marti primarului general al Municipiului Bucuresti o scrisoare deschisa in care aratau ca subventia este o solutie temporara, care nu va impiedica reaparitia problemelor cauzate de majorarile tarifare ori de cate ori ele sunt preconizate.

"Sub forma de subventie, sprijinul primariei este un remediu pentru simptome, si nu pentru adevarata maladie. Tot ce se rezolva este amanarea crizei, consolidandu-se in acelasi timp dependenta de un sistem desuet si ineficient", a declarat directorul APICT, Dana Sofia. Liga Asociatiilor de Proprietari Habitat si Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Centrale Termice (APICT) au solicitat primarului general sa opteze pentru investitii in reabilitarea termica si dotarea cu sisteme alternative de incalzire. Randamentul acestor instalatii de incalzire si apa calda este de peste 90%.