Romania va bea apa potabila in 2016 * Puturile taranilor din Moldova, Oltenia si Muntenia sunt pline ochi de chimicale * Investitiile pentru alinierea la standardele UE costa vreo 5,6 miliarde de euro * Apa chioara de calitate se va scumpi

Romania trebuie sa cheltuiasca aproximativ 5,6 miliarde de euro, pana la sfarsitul anului 2015, pentru a raspunde cerintelor impuse de legislatia europeana privitoare la apa potabila. Potrivit planului de implementare in domeniul negociat de Romania cu Uniunea Europeana, in perioada pana la sfarsitul anului 2005, tara noastra trebuie sa aloce 2,5 milioane de euro pentru realizarea monitorizarii calitatii apei potabile la nivel national. Mai sunt necesare 5,6 milioane de euro pentru echipamentele producatorilor si peratorilor de apa potabila, tot pentru realizarea monitorizarii, banii urmand sa fie cheltuiti pana la finalizarea reabilitarii statiilor de tratare a apei. Pana in 2015, sunt necesare 2 miliarde de euro pentru imbunatatirea tehnologiilor si extinderea tratarii apei potabile (n.r. - 75% din reteaua de transport si distributie ar trebui inlocuita), iar 3,6 miliarde de euro sunt pentru reabilitarea si extinderea retelelor de distributie.

In totalul de 5,6 miliarde de euro nu au intrat costurile pentru schimbarea instalatiilor interioare, costuri care nu au fost inca estimate. Din intreaga suma estimata a fi necesara, 1,083 miliarde de euro vor veni de la Bugetul de stat si de la bugetele locale, iar 827 milioane de euro din alte fonduri. Cea mai mare parte a banilor va proveni din fondurile alocate de UE. Astfel, investitiile comunitare in domeniu sunt estimate la 3,69 miliarde de euro. Planul de implementare prevede si un impact economic in urma impunerii investitiilor, fiind previzibila cresterea tarifelor la apa potabila. "Cresterea tarifelor poate sa conduca la reducerea consumului, stagnarea apei si modificarea calitatii ei. Reducerea consumului de apa este urmata si de reducerea venitului producatorului si disponibilizarea de personal", se arata in planul de implementare.

La ora actuala, in Romania exista 1398 de statii de tratare a apei, din care 601 statii, mai mari, pentru sisteme care aprovizioneaza mai mult de 5000 de persoane. 25% din statiile mici si 10% din statiile mari au apa necorespunzatoare. Apa potabila distribuita cu intreruperi mai mari de 8 ore pe zi in 21% dintre localitatile urbane afecteaza 12,5% din totalul populatiei urbane deservite.

Planul de implementare vizeaza si fantanile din mediul rural. Au fost inventariate aproape un milion de fantani publice (n.r. - pentru mai multe persoane si administrate de primarie) in peste 14.300 de sate, ce totalizeaza 8,7 milioane de locuitori. S-a constatat poluarea cu nitrati si pesticide a fantanilor publice din judetele Botosani, Iasi, Vaslui, Galati, Constanta, Calarasi, Ialomita, Dolj, Olt si Mehedinti. Astfel, pentru nitrati, pana la 31.12.2006, se vor conforma 66,21% din localitati (67% din populatie). Alte 2512 sate vor avea fantanile curate pana in 2011, iar restul de 2321 pana la 22.12.2015. Pentru pesticide, fantanile din 785 de sate vor fi curate pana in 2011, iar 902 pana la 22.12.2015.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.