Guvernul Nstase a inclcat un articol important din Carta Social i acelai lucru e pe cale s fac Guvernul Triceanu dac nu va lua msurile necesare. Carta Social este un document care conine citeva zeci de condiii de care fiecare ar candidat la UE trebuie s le indeplineasc. In articolul 4, la "remunerarea adecvat a forei de munc", se recomand rilor candidate ca salariul minim pe economie s fie 60% din salariul mediu. Dei Ro-mania i-a asumat prevederile Cartei, fostul Guvern nu a inut cont de ele. Pin la 1 ianuarie 2005, am avut un salariu minim de 2,8 milioane de lei, in vreme ce salariul mediu pe economie, potrivit statisticilor INS, a fost de 8,3 milioane de lei, deci 33,4%.

42% dintre salariai sint asistai social

Cele mai puternice confederaii sindicale din Romania, CNS Cartel Alfa i BNS, spun c actualul salariu minim pe economie (3,1 milioane de lei) nu poate asigura nici mcar 40% din strictul necesar unei familii de muncitori. Aceasta deoarece puterea de cumprare a leului a sczut in ultimii ani. "Valoric, a existat o cretere a salariului minim pe economie, dar a fost complet anulat de inflaie. Creterea efectiv in ultimii 4 ani este cu numai 11% pe indicele salariului real", explic Bogdan Hossu, preedintele Cartel Alfa. El susine c "problema de fond o reprezint structura coului minim de consum".

"Dac lum in calcul un minim necesar unei familii la inceput de mileniu 3, constatm c salariul minim nu acoper nici mcar 40% din acesta. Punem la socoteal alimentele de baz pentru o familie cu doi copii, achitarea intreinerii, a energiei electrice, a telefonului etc. i un confort minim, adic un televizor, un frigider i transportul in comun. Pentru c salariul minim nu asigur un trai de subzisten, bugetul de omaj are excedent in fiecare an. Pentru ca, prin subvenii sociale, i persoanele active s fie subvenionate. Potrivit unui raport al Comisiei Anti-Srcie i Promovare a Incluziunii Sociale, 42% dintre salariai sint asistai social. Acetia muncesc, dar au un salariu ce nu le asigur minimul necesar", afirm Hossu.

Coul minim nu poate fi pclit

Stelua Enache, directorul Departamentului economic al BNS, afirm c salariul minim pe economie nu a fost niciodat calculat pe baza coului minim de consum, dei exist o ordonan in acest sens. "Dup ce specialitii Institutului Naional de Statistic au stabilit valoarea coului minim, Guvernul nu a mai inut cont de aceast ordonan, deoarece a realizat c salariul minim ar fi trebui s fie mult mai mare. In urm cu 4 ani, cind salariul minim era un milion de lei, specialitii INS stabiliser valoarea coului minim la 2,5 milioane de lei. Dei s-a incercat corectarea coului minim cu fel de fel de variabile, se ajungea la o valoare foarte mare. Prin urmare, Executivul a renunat definitiv la aceast idee", precizeaz Stelua Enache.

In ultimii ani, Guvernul a calculat salariul minim in funcie de cit poate suporta economia. "De cele mai multe ori, Guvernul a spus c o cretere important a salariului minim va avea impact dezastruos asupra economiei, c se vor pierde locuri de munc, iar unele fabrici vor da faliment. In 2003, cind salariul minim a inregistrat cea mai mare cretere, numrul salariailor n-a cunoscut evoluii spectaculoase fa de anii anteriori, ceea ce inseamn c ideea vehiculat a fost fals", susine reprezentantul BNS.

Romanii sint europenii cu cele mai mici salarii

Bazindu-se pe cursul actual, sindicalitii estimeaz c in 2007 vom avea un salariu minim pe economie de 80 de euro (Cartel Alfa) sau, in cel mai bun caz, de 140 de euro (BNS). Lituania, una dintre cele 10 ri care a devenit membr a UE in acest an, a avut la data aderrii cel mai mic salariu pe economie din tot grupul: 330 de euro.

Patronatele propun un salariu minim de 4-5 milioane de lei

Patronatul Roman, UNPR i UGIR propun ca salariul minim pe economie s fie de 4-5 milioane de lei dac se vor reduce taxele sociale i impozitul pe profit.

Reprezentanii patronatelor spun c actualul salariu minim de 3,1 milioane de lei este insuficient pentru muncitori. "Imediat cum se limpezesc apele in actualul Guvern, trebuie s trecem la negocieri, pentru a mri salariul minim la cel puin 100 de euro sau poate chiar la 5 milioane de lei. Salariatul trebuie s simt creterea economic in buzunarul su. Sintem o ar in care aproape 80% dintre angajai incaseaz salariul minim pe economie. Nu putem intra in Europa cu asemenea salarii", afirm Marian Petre Milu, preedintele UNPR. Gheorghe Naghiu, preedintele Patronatului Roman, va propune noului Guvern ca lefurile de pin la 5 milioane de lei s nu mai fie impozitate, pentru ca salariaii s ia mai muli bani in min, iar munca la negru s fie desfiinat.
Sindicatele vor o leaf de cel puin 7 milioane de lei

Pentru a atinge un salariu minim cit de cit competitiv in comparaie cu media european, Cartel Alfa i BNS au propus Guvernului in 2003 o gril de cretere anual. Sindicalitii au solicitat 100 de euro pentru 2004, pentru 2005 - 160 de euro, pentru 2006 - 240 de euro, iar pentru 2007 - 320 de euro.

Executivul a acceptat, dar nu s-a inut de cuvint. "Propusesem o cretere real a salariului minim. Sintem singura ar din Europa care nu are un sistem de indexare periodic, dar avem inflaia foarte mare. Majorrile de salariu nu acoper decit creterea inflaiei. Dei exist o cretere de productivitate substanial, noi nu vedem o cretere evident a salariului minim. Ar fi trebuit s avem dublul salariului minim din 1990, pentru c productivitatea s-a dublat in cei 15 ani. Acum ar fi trebuit s avem vreo 260 $ sau mcar 7 milioane de lei. Aceast sum ar fi reprezentat un factor de dezvoltare economic", e de prere Hossu.

Reprezentanii BNS spun c, la nivel european, sintem ara cu cea mai prost pltit for de munc, "atuu" pe care nu tim s-l valorificm.