Dupa presedinte Traian Basescu si ministrul de interne Vasile Blaga, s-a declarat nemultumit de magazinele duty-free. Ca atare, Ministerul de Finante le va desfiinta.

Ministerul Finantelor Publice va promova, cel tirziu saptamana viitoare, un proiect de lege privind desfiintarea duty-free-urilor, a declarat, ieri, ministrul Vasile Blaga, dupa ce presedintele Basescu s-a declarat nemultumit ca propunerea sa de inchidere a acestor magazine a ramas fara rezultat. In luna septembrie a anului 2002, Executivul a interzis functionarea magazinelor de tip duty-free in aeroporturi, pentru a se conforma legislatiei Uniunii Europene.

Indemnul lui Basescu

Asadar au ramas numai cele de pe frontiera, ceea ce inseamna ca in maximum citeva luni Romania ar ramine definitiv fara aceasta forma de comert. "Unde trebuie sa avem nu avem, adica in aeroporturi, dar avem pe frontiera de stat", a sustinut Blaga, aratind ca, oricum, la 1 ianuarie unitatile isi incetau activitatea, aceasta fiind data-limita de functionare.

Traian Basescu a precizat ca le-a reprosat politistilor faptul ca duty-free-urile amplasate la punctele de frontiera mai functioneaza, desi personal a cerut inchiderea acestora inca din vara anului trecut. "Am amintit politistilor ca, in iulie, faceam o remarca referitoare la nevoia inchiderii duty-free-urilor din punctele de frontiera. Acest lucru nu s-a intimplat nici acum si mi-e greu sa inteleg de ce mentinem aceste guri de distributie si de evaziune fiscala in ambele sensuri, si catre piata interna, si catre piata externa a Uniunii Europene", a afirmat Basescu.

Razbunarea Finantelor

Potrivit unor estimari, peste 90% din tutunul de pe piata neagra provine din duty-free-uri. Ministerul Finantelor nu va ezita sa inchida aceste puncte. Noul Cod fiscal nu a fost adoptat in principal din cauza tarifelor minime la tigari. La sfirsitul anului trecut, o serie de producatori le indicau Finantelor ca, daca vor impune tarife mai mari tigarilor populare, piata neagra va exploda. Asa ca este de asteptat ca Ministerul sa inlature acest argument, deci sa inchida fara regret tot ce inseamna duty-free in Romania.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.