Initiativa Profesionala Radio Romania (IPRR) aduce o serie de noi acuze la adresa conducerii Societatii Romane de Radiodifuziune.

Astfel, intr-o serie de comunicate difuzate pe reteaua electronica Freeex, IPRR atrage atentia asupra caracterului ilegal al concursurilor pentru ocuparea posturilor de conducere din SRR ca si asupra faptului ca toti castigatorii sunt "membri ai vechii garzi, persoane banuite ca au colaborat cu politia politica si fosti propagandisti." De asemenea, IPRR sustine ca proaspatul director al departamentului de productie editoriala, Doru Vasile Ionescu, instituie "metode securiste" prin faptul ca le cere angajatilor care se deplaseaza in strainatate in scopuri jurnalistice sa scrie rapoarte de activitate.

IPRR considera ca "metoda reaminteste de vechile tehnici ale Securitatii. Inainte de 1989 era practicata asiduu", se arata in comunicatul care il numeste pe Doru Vasile Ionescu fost propagandist comunist pe vremea lui Ceausescu la redactia "Glasul Patriei". Totodata, Initiativa Radio arata ca intocmirea de rapoarte de activitate nu este prevazuta in contractul colectiv de munca si nici in regulamentul de ordine interioara al SRR. Nici presedintele director general al SRR, Maria Toghina (foto), nu este scutita de critici. Acuzata de neprofesionalism si de faptul de a fi favorizat numirea in functii de conducere a unor oameni compromisi, ("de rang doi"), Mariei Toghina i se reproseaza ca ar fi platit din banii radioului public o serie de interviuri din presa centrala "pentru a musamaliza mizeria si ilegalitatile comise in institutia radioului public".

Comunicatul IPRR mentioneaza revistele Cosmopolitan si Tabu. In replica, redactorul sef al revistei Tabu, Catinca Roman, ne-a declarat: "Tabu nu publica articole platite in paginile sale editoriale, advertorialele fiind delimitate de spatiul editorial conform legii si fiind contractate prin agentia noastra de publicitate, Splendid Media zece. Rubrica 'Femeia Tabu>>, care a avut-o drept protagonista pe Maria Toghina, nu este una publicitara, nu a fost si nici nu va fi obiectul unor asemenea advertoriale. Am motivat in paginile revistei noastre de ce am ales-o pe dna Toghina drept femeia Tabu a lunii: este a doua femeie care conduce Radiodifuziunea in istoria acestei institutii, are doar 34 de ani (intr-o institutie in care media de varsta este mult mai inaintata).

Alegerile persoanelor care apar in rubricile revistei Tabu sunt motivate de activitatea si performantele lor la momentul aparitiei revistei", declara redactorul sef al publicatiei.

Si organismele internationale de aparare a libertatii de exprimare s-au pronuntat asupra unor nereguli sesizate la SRR. Astfel, Asociatia Jurnalistilor Europeni (AJE) atragea atentia printr-un document adoptat la cel de-al 44-lea congres desfasurat in decembrie 2005 la Patras asupra imixtiunilor politice si editoriale in programele Societatii Romane de Radio si cerea Parlamentului Romaniei adoptarea grabnica a noului regulament de functionare a SRR, care sa nu mai permita cenzura sau oricare alta forma de manipulare a informatiei. Totodata, AJE anunta ca va continua monitorizarea activitatii SRR.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.