Potrivit unui studiu realizat de Baza mondiala de date despre fericire, organizatie cu sediul la Rotterdam in Olanda, locuitorii insulei Malta sunt cei mai fericiti oameni din lume. La polul opus se situeaza cetatenii a patru state, inclusiv Republica Moldova.

Printr-un ciudat concurs de imprejurari, cei mai nefericiti de pe glob sau, cel putin, cea mai mare parte dintre ei, locuiesc de-a lungul meridianului 30 est - Tanzania, Zimbabwe, Moldova si Ucraina, toate la capatul clasamentului intocmit de Ruut Venhoven de la Universitatea Rotterdam.

Olandezii insisi, de altfel, radiaza de bucurie pentru viata pe o pozitie foarte inalta in clasamentul in care Malta este, in culmea fericirii, pe primul loc.
Daca in cazul tarilor africane nefericirea ar putea fi explicata cu mai multa usurinta, cu ucrainenii pare a fi mai dificil.

Ar putea fi, mai curand, o perceptie sentimentala, deoarece - pana la recenta criza a gazelor - nefericirea cea mai mare a ucraineanului, din perspectiva folclorului, cel putin, era provocata de inselarea in dragoste.

Banii nu aduc fericirea?

Cetatenii Republicii Moldova au nefericirea de a locui in cea mai saraca din Europa, cel putin din punct de vederea statistic. Dar banii nu aduc fericirea, pentru ca altminteri cum sa explicam faptul ca, in topul fericirii realizat de Rotterdam Erasmus University, Statele Unite ale Americii se afla doar pe locul 16, dupa Guatemala si Uruguay?

Republica Moldova este o tara in care, potrivit unui sondaj local, doar un procent dintre cetateni sunt multumiti de felul in care traiesc. Dar saracia nu pare a fi totusi principala sursa de nefericire. Sa se explice oare acest lucru prin antecedente folclorice?
In strada, insa, oamenii au alte explicatii, decat sa acuze Miorita.

"Nu as spune ca moldovenii sunt dintre cei mai nefericiti", spune o pensionara.
O tanara insa crede ca moldovenii sunt nefericiti mai mult din cauza banilor pe care nu-i au.
"In rest", zice ea, "la noi lumea e mai prietenoasa si relatiile dintre oameni sunt mai bune decat in alte tari."
Prietena ei afirma ca nu se simte tocmai printre cei mai fericiti oameni din Republica Moldova, dar nici printre cei mai ghinionisti. "Sunt undeva pe la mijloc", spune ea.
Un barbat e de parere ca "omul nu trebuie sa-si piarda intelectul. Trebuie sa creada in Dumnezeu, sa-si puna nadejdea in El. Omul bogat e cel cu suflet mare."

Fericirea nu poate fi masurata, ea depinde de starea fiecarui om - pentru cineva conteaza starea materiala, pentru altcineva dragostea. Sigur ca moldovenii nu au meritat saracia in care traiesc, dar nu cred ca sunt cei mai nefericiti.

O studenta afirma insa ca situatia care s-a creat in tara ii face pe moldoveni nefericiti. "Industria, agricultura nu sunt dezvoltate. Conducerea la noi lasa de dorit. Migratia populatiei peste hotare - acestea cred ca sunt cauzele principale. Si daca ar fi un pic mai uniti ar fi minunat."

"Nu ma consider nefericit", imi spune un tanar. "Fericirea nu poate fi masurata, ea depinde de starea fiecarui om - pentru cineva conteaza starea materiala, pentru altcineva dragostea. Sigur ca moldovenii nu au meritat saracia in care traiesc, dar nu cred ca sunt cei mai nefericiti."

Jurnalistul Nicolae Pojoga a strabatut in lung si in lat Republica Moldova, indeletnicire care - spune el - l-a facut expert in materie de nefericire.
"Eu, cand sunt la ananghie, deschid DEX-ul si vad ce e acolo…. Fericire… Ferimetal …e altceva….Feribot… Imediat: "Stare de multumire sufleteasca intensa si deplina". Este un fel de noroc sa fii fericit . Fericirea este molipsitoare, se extinde de la om la om. Daca moldovenii sunt risipiti, acum nu se mai extinde la ei. Si acum cand prinzi doi moldoveni in piata discutand competitia altadata verbala despre tot felul de virtuti este deviata usor spre "cat sunt eu de nefericit si cred ca nu ma mai intrece nimeni"… Bucurii de-astea simple ca o murit capra vecinului sau ca a intrat copilul la scoala nu mai tin. Omul trebuie sa fie nefericit…"
Nicolae Pojoga mai crede ca moldovenii se simt deseori nefericiti deoarece sunt nostalgici.

Afacerea asta cu nefericirea este un fel de literatura. Pentru ca asa nu poti s-o prinzi, cu metode cantitative. Omul de cand a picat din Paradis, mai bine zis - a fost expulzat intr-un fel, considera ca fericirea e in trecut… - Nicolae Pojoga

"Afacerea asta cu nefericirea este un fel de literatura. Pentru ca asa nu poti s-o prinzi, cu metode cantitative. Omul de cand a picat din Paradis, mai bine zis - a fost expulzat intr-un fel, considera ca fericirea e in trecut… Fericirea in trecut este tocmai ceea ce spunem noi ca e nostalgia politica de astazi. Si ea se extinde si la prezent si intr-un mod copilaresc si la viitor. Omul nu vede viitorul. Chit ca sovieticii ne fac eau fericiti de dimineata pana in seara. Dar omul se impotriveste, nu ai ce-i face…"
Ca o fi moldovenii sau nu printre cei mai nefericiti, ramane de vazut. In orice caz, de la celalalt capat al meridianului 30 est, africanii, confratii lor intru nefericire, incearca sa-i incurajeze.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.