Dirijorul roman Cristian Mandeal a devenit, din toamna anului trecut, dirijor invitat al Orchestrei Simfonice Hall? din Anglia.
Numirea lui Mandeal in aceasta functie este un eveniment cu totul deosebit in istoria acestei orchestre pentru ca este prima de acest gen in toti cei 148 de ani de activitate. In aceasta noua caliate, dirijorul roman a fost ovationat la Manchester, intr-un program Kodaly, Sibelius si Wiliam Walton. Aceasta orchestra simfonica este cel mai vechi ansamblu muzical profesionist din Anglia. Valoarea sa a fost recunoscuta in anul 2004 prin Premiul Muzical pentru ansambluri, ce i-a fost acordat de catre Royal Philharmonic Society, promotoarea cea mai serioasa a valorilor muzicii clasice in regatul Marii Britanii.

Orchestra a luat fiinta in orasul Manchester, in 1858, din initiativa pianistului si dirijorului Charles Hall?. In anii ce au urmat, orchestra si-a imbogatit consistent repertoriul si a ajuns la cote artistice exceptionale. Dupa moartea lui Charles Hall?, au urmat la pupitru personalitati precum Hans Richter, Sir Hamilton Harty si Sir John Barbirolli. In anul 2000, Mark Elder devine directorul muzical al orchestrei Hall?, astazi unul dintre cele mai cunoscute si apreciate ansambluri simfonice din lume. In 1996 muzicienii englezi s-au mutat intr-o noua sala - The Bridgewater Hall - unde sustin peste 70 de concerte pe an. La acestea se adauga turneele in Anglia si in lume. Recent, orchestra si dirijorul ei permanent Mark Elder s-au intors dintr-un lung turneu european ce a inclus, printre altele, orasele Bruxelles, Hanovra, K?ln, Wuppertal, Verona si Viena.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.