Un regim alimentar exclusiv vegetal dauneaza dezvoltarii copiilor, deoarece unele produse de origine animala contin nutrienti ce nu pot fi inlocuiti, sustine o cercetatoare americana, citata de BBC online.

Lindsay Allen, de la Serviciul de Studii Agricole din cadrul Departamentului de Agricultura american, a criticat parintii care le impun copiilor diete exclusiv vegetale. "Au existat suficiente studii care au demonstrat clar ca femeile care evita orice aliment de natura animala nasc copii mai mici, care cresc si se dezvolta mai greu", a declarat aceasta in cadrul unei conferinte stiintifice.

Cercetarile efectuate in randul copiilor de varsta scolara sugereaza ca in cantitati extrem de mici (o lingura sau doua pe zi), carnea furnizeaza nutrienti precum vitamina B12, zinc si fier. Cei 544 de copii crescuti cu un regim alimentar vegetarian, care au participat la studiu, au fost impartiti in grupuri, unii primind in fiecare zi cantitati mici de carne, altii cate o ceasca de lapte, altii un ulei cu acelasi continut energetic. Dupa doi ani, la cei care au primit carne, lapte si, in masura mai mica, ulei, s-au remarcat schimbari incontestabile. Ei au crescut mai repede si au avut rezultate mai bune la testele de inteligenta, au devenit mai activi si sociabili.

Profesorul Allen a subliniat ca desi studiul s-a desfasurat intr-o comunitate africana saraca, concluziile sale sunt suficient de relevante si pentru populatia din tarile dezvoltate. Cercetatoarea a recunoscut ca pentru adulti suplimentele alimentare pot fi o solutie, dar ca pentru copiii aflati in crestere acestea nu prezinta suficiente garantii.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.