Din acest an, Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei va introduce si sisteme de pensii cu alternative de finantare, altele decat contributiile clasice, potrivit secretarului de stat Mihai Seitan, presedintele Casei Nationale de Pensii si alte Asigurari Sociale.

Sistemele avute in vedere vor fi de pensii private de tip capitalizat, cu administrare privata, in doua variante.

Prima varianta va fi un sistem de pensii facultative la care oricine doreste sa participe este binevenit, beneficiind si de deductibilitate fiscala pentru sumele platite drept contributie, tocmai pentru a-i motiva pe participanti.

A doua varianta este un sistem obligatoriu de pensii, paralel celui existent in momentul de fata, dar care va prelua o parte din ceea ce se plateste acum drept contributie la Asigurarile sociale - tocmai pentru a nu crea un plus de presiune a contributiilor, care si asa sunt mari in Romania. O conditie de baza o reprezinta totusi varsta pana la care se poate contribui la noul sistem obligatoriu. "Daca varsta limita este prea inaintata, apar doua probleme; ori contribuabilii n-au timp sa acumuleze destul, si atunci pensia care ar primi-o din sistemul administrat privat n-ar fi prea mare, ori/si se creaza o presiune foarte mare pe celalalt buget, dat fiind faptul ca se poate ajunge in situatia de a aparea contributii care nu mai pot fi acoperite", explica Seitan.

Pana la sfarsitul anului trecut, aparusera deja cateva repere din punct de vedere legislativ. "Avem o lege prin care s-a stabilit o comisie speciala de supraveghere si reglementare a pensiilor private, care este in curs de formare si care are deja un director, s-a gasit si un sediu, si personalul este in curs de angajare si formare", precizeaza directorul CNPAS. In plus, la parlament exista inca de anul trecut un proiect de lege de pensii facultative care a fost aprobat de guvern. Oficialul MMSSF a tinut sa sublinieze si existenta unui proiect de lege privind pensiile obligatorii administrate privat.

Sub guvernarea PSD, fusesera elaborate acte legislative privind pensiile private - Legea 249/2004 privind pensiile ocupationale si Legea 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, ambele suspendate in prezent. "Cele doua legi urmeaza sa fie modificate, pentru ca ambele sunt foarte restrictive, nu sunt interesante nici pentru piata - deci pentru profesionistii care ar trebui sa le administreze - si nici pentru contribuabili, pentru ca foarte putini ar putea avea acces la ele", a precizat Mihai Seitan.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.