Clasamentele si topurile care tocmai s-au incheiat arata ca anul 2005 n-a excelat nici la capitolul carti, dar nici in privinta filmelor, a pieselor de teatru sau a miscarilor de pe scena institutiilor culturale. Anul 2006 promite sa aduca ceva mai multe reusite.

Editurile romanesti si-au pregatit deja cateva obuze din seria "artilerie grea". Astfel, "Humanitas" va iesi, in urmatoarele 3 luni, cu doua titluri de referinta: "Eliade, prizonier al istoriei", a lui Florin Turcanu si "Istoria filosofiei occidentale", a lui Bertrand Russel.

"Cartea lui Turcanu incearca sa rezolve in mod obiectiv toate controversele din jurul lui Mircea Eliade prezentand viata savantului asa cum a fost. Autorul se bazeaza pe surse reale: scrisori, jurnale, documente", ne-a spus Manuela Paraschivescu, purtator de cuvant al editurii. Trebuie mentionata, apoi, "Balcanii in noul mileniu. In umbra pacii si a razboiului" a lui Tom Gallagher, care va aparea in aceasta luna. In 2006, Editura Humanitas pregateste o colectie noua, intitulata "Modern Romanian Poetry", in care vor fi publicati cei mai reprezentativi poeti romani in volume bilingve, in romana si engleza. In "Cartea de pe noptiera" vor aparea titluri incitante: "Doamnele din Sankt Petersburg", de Nina Berberova sau "O perfecta zi perfecta", a lui Martin Page. La "Curtea Veche" vor iesi curand, in colectia Byblos, "Numele meu este Rosu" a lui Orhan Pamuk si "Ghiata", a lui Vladimir Sorokin.

"Pentru ca sunt doi dintre cei mai importanti prozatori contemporani, insa din zona nu prea frecventata de editurile romanesti, pasionate de anglosaxoni si de francezi", ne spune redactorul Doina Jela. In sectiunea disciplinelor socio-umane, urmeaza o editie completata cu revelatiile arhivei CC a cartii Laviniei Betea, "Lucretiu Patrascanu, Moartea unui lider comunist". "Fiindca o cunostinta , nu zic cine, persoana importanta, spunea ca tot ce se scrie la noi in stiintele umane este de nota sase raportat la ce se scrie in Occident, iar asta e o carte care ar face cinste oricarei edituri din Vest. In fine, o alta alegere este cartea lui Ion Lacusta despre 'Cenzura in interbelic', fiindca apartine unui cunoscator al arhivelor si as zice chiar unui degustator al lor", adauga Jela.

Manuela Paraschivescu: "Cartea lui Turcanu incearca sa rezolve toate controversele din jurul lui Eliade".

La Polirom, in ianuarie vor iesi "Un fel de jurnal (1973-1981)" al lui Matei Calinescu, Tomul 1 din "Septuaginta 4", care contine trei carti poetice si doua sapientiale, iar colectia de proza completa J.L. Borges se va intregi cu volumul "Moartea si busola". Seria de opere Alexandru Paleologu va continua, la "Cartea romaneasca", prin "Despre lucrurile cu adevarat importante". "Evanghelistii", cea mai controversata piesa de teatru a anului 2005, va fi republicata impreuna cu un dosar complet al polemicilor din presa starnite de montarea de la "Atheneul" iesean si de un interviu de peste 40 de pagini cu autoarea.

Va debuta si proiectul "Antologia de poezie americana contemporana", coordonat de Carmen Firan si de Paul Doru Mugur.

In cinematografia romaneasca, 2006 va fi un an al debuturilor. "Vor fi, in mod sigur, filme de buna calitate care vor avea acces la marile festivaluri din lume. Proiectele sunt intr-o faza avansata de lucru si vor aparea incepand cu februarie-martie in Romania", ne-a spus Decebal Mitulescu, presedinte al Centrului National al Cinematografiei. Prima va fi Cristina Nichitus, cu pelicula "Si totul era nimic", urmata de "Ryna", a debutantei Ruxandra Zeneide. Catalin Mitulescu se pregateste sa lanseze "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii" in timpul festivalului de la Cannes. Printre debutanti se numara si Radu Potcoava, cu "Happy End", Tudor Giurgiu, cu "Legaturi bolnavicioase", dupa romanul omonim al Ceciliei Stefanescu, Gheorghe Preda, cu "Ingerul necesar", Petre Nastase, cu "Aventurile unei zile".

Pe langa acestia, Geo Saizescu ("Milionari de week-end", 2004) revine cu "Pacala se intoarce", Serban Marinescu ("Magnatul", 2004) va lansa pelicula "Vanatoarea", iar Adrian Popovici ("Vlad nemuritorul", 2002) va finaliza "Un acoperis deasupra capului". Sergiu Nicolaescu planuieste sa traga in jos de balanta cu greutatea-i, lucrand intens la "Comisarul Moldovan", dar nu e sigur ca o va termina pana la sfarsitul anului.

Decebal Mitulescu: "Vor fi filme de buna calitate care vor avea acces la marile festivaluri din lume"

La capitolul dramaturgie, Teatrul Bulandra pregateste pentru inceputul lunii februarie, la Sala Toma Cargiu, spectacolul "Molly Sweeney" de Brian Friel, in regia lui Alexandru Dabija. Luna martie va veni cu o noua premiera, un text de Matei Visniec, "Richard III se interzice", in regia Catalinei Buzoianu. In repetitii se afla si Alexandru Tocilescu. El va avea un spectacol muzical intitulat "Elisaveta Bam", dupa Daniil Harms.

Teatrul Nottara incepe anul 2006 in forta cu o premiera care va avea loc chiar in acest weekend. Este vorba despre "Vizitatorul" de Eric-Emmanuel Schmitt, in regia lui Claudiu Goga, directorul Teatrului "Sica Alexandrescu" din Brasov. La scurt timp dupa aceasta premiera, mai precis in zilele de 18 si 19 ianuarie, Teatrul Nottara ne ofera un alt titlu: "Scandal la opera", de Ken Ludwig, in regia lui Petre Bokor. "Travestiuri" de Tom Stoppard, in regia lui Dan Vasile, si "Sluga la doi stapani" de Carlo Goldoni, in regia lui Razvan Dinca (o coproductie cu Teatrul "Gh. Ciprian" din Buzau) sunt alte doua spectacole care vor fi prezentate publicului iubitor de teatru. Gelu Colceag, Dan Tudor si Felix Alexa sunt primii regizori care vor avea premiere la Teatrul de Comedie. Spectacolele, in ordinea lor, sunt: "Ce formidabila harababura!" de Eugene Ionesco , "Hoatele" sau "N-avem bani nu platim" de Dario Fo si "Doi tineri din Verona" de Shakespeare.

Odeonul bucurestean tocmai a avut o premiera in luna decembrie: "Aventurile lui Habarnam", dupa Nikolai Nosov, in regia lui Alexandru Dabija. La inceputul acestui an, in repetitii la Odeon va intra Radu Afrim cu un text unguresc scris de Katalin Thuroczy si care poarta un titlu provizoriu: "Joi sarbatoare". Iar Teatrul National din Bucuresti are in lucru doua spectacole: unul la Sala Amfiteatru: "A patra sora" de Janusz Glowacki, traducerea, adaptarea si regia Alexandru Colpacci, si celalalt la Sala Atelier: "Idolul si Ion Anapoda" de G.M. Zamfirescu, in regia lui Ion Cojar.

In privinta institutiilor, Ministerul Culturii va da startul privatizarii salilor de cinema. Centrul Dansului, prima scena dedicata dansului contemporan din Romania, spera sa se deschida publicului larg, dar are nevoie de cel putin trei milioane RON pentru amenajarea spatiului de la Teatrul National. Din aceasta cauza, Targul de Carte Bucuresti trebuie sa-si gaseasca, pentru cea de-a XIV-a editie, un nou loc de desfasurare, spatiile de la etajele 3 si 4 ale Teatrului National fiind ocupate de Centrul Dansului. Pe de alta parte, Asociatia Editorilor si-a anuntat intentia de a face un nou targ. Academia Romana va avea, in urma alegerilor din 4 aprilie, un nou presedinte.

Eugen Simion va ceda locul, cel mai probabil, unui om de stiinta. Biblioteca Nationala are sanse sa reporneasca lucrarile din Bd. Unirii, odata ce MCC va primi un fond de 250 milioaneeuro pentru mai multe investitii, inclusiv sediul bibliotecii. Festivalul National de Teatru de la Bucuresti se va transforma in festival international. Ideea, lansata de fostul ministru al Culturii, Mona Musca, a fost sustinuta in toamna, la cea de-a XV-a editie, de Ministerul Culturii, Primaria Capitalei si UNITER.

Pentru prima data, editarea de carte, sprijinita pana acum doar prin subventii de Ministerul Culturii, va fi finantata si de Administratia Fondului Cultural National (AFCN).

In fine, in 2006 Institutul Cultural Roman va aloca 11 milioane lei pentru programe culturale, adica mai mult de jumatate din intregul sau buget, care se ridica la suma de 20 milioane ei.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.