Angajatii cu carte de munca vor beneficia de ajutor din partea statului pentru achizitionarea de PC-uri. Modul in care se va realiza acest lucru va fi stabilit in lunile urmatoare, iar proiectul va deveni realitate din a doua jumatate a acestui an.

Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei analizeaza trei modele prin care tehnologia poate deveni mai accesibila pentru companii si utilizatori prin intermediul stimulentelor oferite de Guvern. "Cel mai eficient este modelul de operare in mod direct, prin care statul contribuie la achizitionarea unui PC, si aici intra euro 200. A doua modalitate ar fi stimulentele in sfera taxelor la nivel de inchiriere sau achizitie, prin care angajatii beneficiaza de o reducere sau scutire de taxe daca isi cumpara sau isi inchiriaza un PC prin intermediul angajatorului. A treia ar fi stimulentele la nivelul taxelor la nivel corporativ si personal", spune Diana Stingu, consilier in cadrul MCTI. Dupa definitivarea modelului, urmeaza marea confruntare, cu cei de la Ministerul Finantelor Publice.

Optiune pentru inchiriere

Cea mai eficienta metoda ar fie cea prin care contravaloarea calculatorului s-ar scadea din impozitul pe venitul global al celui care il achizitioneaza. Oficialii MCTI sint insa destul de sceptici in ceea ce priveste entuziasmul celor de la Ministerul Finantelor fata de o astfel de initiativa. "Noi lucram la niste pachete pe toate cele trei programe, pentru a vedea care este rentabil ca si costuri, dar si ca recuperare a investitiei. Sintem in faza finala cu aceste modele, iar discutiile cu Ministerul Finantelor vor incepe in ianuarie", spune Aurel Netin, secretar de stat in cadrul MCTI. Acesta considera ca mai apropiat de realitatea din Romania este cel prin care plateste si angajatorul, si angajatul. "Angajatorul il cumpara si il vinde in rate angajatului. Este acea inchiriere, iar chiria este o rata. Trebuie insa ca aceasta sa fie recunoscuta de catre Fisc ca si cheltuiala deductibila", spune Aurel Netin.

Restrictii

Actul normativ prin care se vor stabili aceste facilitati va fi valabil doar un an de zile. "Va fi o masura pe un anumit termen. Si in Suedia a fost doar in 1999", spune Aurel Netin. Nu se vor putea cumpara mai multe PC-uri decit numarul de angajati si vor fi luati in calcul numai angajatii cu carte de munca. "In ceea ce priveste posesorii de calculatoare, noi am vrea sa se ajunga la o rata de cel putin 50%. In prezent este sub 20%", mai afirma Aurel Netin.

Recuperare din taxe si TVA

Oficialii MCTI spun ca statul isi va recupera banii in aproximativ trei ani. "Este calculat ca la achizitionarea de echipamente din sfera IT, in trei ani se mai cheltuiesc suplimentar inca 1.050 de euro", declara Aurel Netin. Astfel, la buget ar veni mai multi bani din impozitul pe profit, TVA, dar ar creste si industria.

Din suma de mai sus, 400 de euro s-ar cheltui pentru accesul la Internet, 350 de euro pe periferice, precum imprimanta, scaner, cd-writer, 100 de euro pentru soft, 75 pentru consumabile. Restul ar merge catre upgrade-uri sau cheltuieli pentru continut.

Practica raspindita in Europa

Astfel de programe au fost implementate si in alte tari din Europa. Cel mai mare succes l-a avut cel realizat in Suedia. In urma facilitatilor acordate, 82% din populatie avea acces la PC-uri. In Franta, in 2001 s-a introdus o scutire de taxe, de TVA in primul rind, pentru achizitionarea de computere in valoare de peste 1.500 de franci. In Anglia, in 1999, s-a introdus o exceptie de platiri de taxe in cazul in care compania inchiria calculatorul angajatului, iar in 2003 a fost o campanie in Anglia pentru beneficiul pe care il aduce PC-ul. In Italia, in 2003, Guvernul a dat un rabat de 175 de euro pentru calculatoarele achizitionate de copii cu virste de pina la 16 ani, iar in 2004, familiile cu venituri mici au primit un bonus de 150 de euro pentru cumpararea unui notebook.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.