Daca pana acum, cetatenii straini care doreau sa petreaca mai mult de trei luni pe teritoriul Ungariei trebuiau sa intreprinda demersuri destul de complicate si de costisitoare, se pare ca "viza nationala" introdusa de guvernul budapestan de la inceputul acestui an simplifica situatia pentru locuitorii Romaniei, Ucrainei, Serbiei-Muntenegru si Croatiei.

De acum inainte, daca demonstreaza ca au unde sa stea si din ce sa traiasca, ei pot sa petreaca cinci ani in Ungaria si sa revina ori de cate ori doresc, cu conditia ca aceste vizite sa vizeze pastrarea si cultivarea limbii maghiare sau intarirea relatiilor de familie. Insa, in ciuda acestor conditii relativ avantajoase, pana acum o singura femeie, din Croatia, a solicitat obtinerea vizei respective. Comentand situatia, cotidianul "Magyar Hirlap" observa ca pentru obtinerea vizei trebuie indeplinite conditii similare celor pe care trebuie sa le respecte cei care vor sa aiba drept de rezidenta.

Pe de alta parte, dreptul de rezidenta asigura si posibilitatea cautarii unui loc de munca sau a studierii in institutiile de invatamant superior, lucruri nepermise celor care au doar "viza nationala". In plus, sesiza autorul articolului, UE nici nu vrea sa auda de acordarea unor acte de identitate speciale etnicilor maghiari de peste hotare, ceea ce inseamna ca soarta "vizelor nationale" va deveni incerta in momentul in care Ungaria va aplica integral normele spatiului Schengen.

Particularizand, cotidianul "Nepszabadsag" observa ca viza respectiva nu va starni un interes major nici in Romania, deoarece, potrivit intelegerilor bilaterale anterioare, cetatenii romani puteau petrece si pana acum 90 de zile in Ungaria, o data la fiecare jumatate de an.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.