In anul ce tocmai s-a incheiat, cel putin 63 de jurnalisti si-au pierdut viata in timp ce-si faceau meseria sau pentru ca si-au exprimat opiniile. Aceasta reprezinta cifra cea mai ridicata dupa 1995, an in care au murit 64 de jurnalisti, dintre care 22 in Algeria, arata organizatia Reporters Sans Frontieres (RSF)

In bilantul anual cu privire la libertatea presei, RSF precizeaza, in egala masura, faptul ca alte cinci persoane (soferi, traducatori, tehnicieni, agenti de securitate) au fost ucise alaturi de jurnalisti. In plus, cel putin 807 jurnalisti au fost interpelati, cel putin 1.308 agresati sau amenintati, in timp ce peste1.006 productii media au fost cenzurate pe mapamond.

RS noteaza faptul ca, pentru al treilea an consecutiv, Irak ramane terenul cel mai periculos pentru media. 24 de jurnalisti si cinci colaboratori ai media au fost ucisi in cursul anului trecut in aceasta tara. In total, 76 de jurnalisti si colaboratori ai diferitelor publicatii sau televiziuni au fost omorati in Irak de la inceputul conflictului armat, in mai 2003, mai multe victime decat in perioada razboiului din Vietnam, intre anii 1955 si 1975.

Atentatele teroriste si atacurile de gherila irakiene au constituit principala cauza a mortalitatii pentru lucratorii media. Insa armata americana este si ea responsabila de moartea a trei jurnalisti si colaboratori media, afirma RSF, citand cazul realizatorului irakian Wael Al Bacri care, la 28 iunie, a fost ucis de tirurile soldatilor americani.

In Filipine, sapte jurnalisti au platit cu viata exercitandu-si profesia. In aceasta tara insa, riscurile nu provin de la grupari armate, ci de la oamenii politici, oamenii de afaceri si traficantii "care fac totul ca sa-i reduca la tacere pe ziaristii care ancheteaza practicile lor ilegale", noteaza RSF. In alte tari asiatice (Afganistan, Bangladesh, Nepal, Pakistan, Sri Lanka) jurnalistii au fost, in egala masura, victime. In Liban, doua figuri importante ale presei libaneze au fost ucise in atentate: Samir Kassir si Gebrane Tueni (editorialistul si patronul cotidianului "An-Nahar"). La fel si in Africa, unde violentele fata de reprezentantii mass-media au cunoscut o recrudescenta fara precedent in 2005, in special in Congo, Sierra Leone si Somalia.

Pe continentul american, Mexic a fost indoliat de moartea a doi cunoscuti jurnalisti, in timp ce in Rusia si in Belarus mai multi ziaristi au fost omorati in circumstante nici astazi elucidate. RSF isi arata ingrijorarea si fata de "agresiunile aproape permanente" asupra lucratorilor media. Perioadele electorale sunt deseori sinonime cu violenta indreptata asupra presei. Mai grav, un numar de 32 de jurnalisti se afla la ora actuala in inchisoare in China, 24 in Cuba, 17 in Etiopia etc. In total, 126 de ziaristi si trei colaboratori au fost inchisi in 23 de tari.

In privinta cenzurii, RSF noteaza 1.006 de cazuri in 2005, fata de 622 in anul precedent. In China, spre exemplu, arata RSF, mai multe posturi de radio au fost bruiate de catre autoritati folosindu-se "echipamente occidentale, furnizate de firma franceza Thales".

La fel si in ceea ce priveste Internetul, care, in tari precum Arabia Saudita, China, Belarus, Coreea de Nord, Cuba, Iran, Siria, Uzbekistan, Libia, Nepal, Maldive, Tunisia, este administrat de "un sistem represiv fata de libertatea de expresie online".


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.