Din punct de vedere muzical, anul 2006 se va desfasura sub semnul Mozart (1876-1891), la 27 ianuarie implinindu-se 250 de ani de la nasterea geniului din Salzburg.

Cu aceasta ocazie vor fi organizate o serie de concerte-eveniment in toata lumea, cele mai importante fiind gazduite la Salzburg, Roma, Bratislava, Versailles, Schwetzingen, Londra, Augsburg, Praga si Viena, orase de care a fost legat destinul marelui compozitor. In Romania, Anul Mozart debuteaza la Ateneul Roman cu doua spectacole de exceptie, continuand apoi cu un proiect inedit la Radio Romania Muzical.

Primele evenimente ce marcheaza Anul Mozart in Romania sunt programate maine si vineri sub cupola Ateneului Roman. Cele doua spectacole extraordinare vor fi sustinute de Orchestra Simfonica a Filarmonicii "George Enescu" din Bucuresti, sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal, solist fiind Takashi Shimizu. Programul celor doua concerte cuprinde Simfonia nr. 37 in La major KV 201, Concertul pentru vioara si orchestra nr. 5 in La major KV 219 si Simfonia nr. 40 in sol minor KV 550. Seria concertelor dedicate Anului Mozart va continua pe 23 si 24 februarie.

Transmisiuni directe la Radio Romania Muzical

Cei 250 de ani de la nasterea lui Wolfgang Amadeus Mozart vor fi marcati cum se cuvine in grila postului Radio Romania Muzical printr-un amplu proiect in care se impletesc emisiuni, trasmisiuni directe, concerte, asigurandu-se astfel un portret complet al unuia dintre compozitorii providentiali pe care i-a cunoscut istoria muzicii.

Proiectul debuteaza pe 27 ianuarie cu o "Zi Mozart", programul fiind sprijinit de membrii Uniunii Europene de Radio, parteneri ai postului Radio Romania Muzical. In cadrul acestui maraton vor fi transmise atat concertele desfasurate in casele Mozart din Europa (Salzburg, Viena, Lugano), cat si concerte din orase unde nu se asteapta nimeni sa fie cantate creatiile sale (Beijing si Ramallah). Toate aceste evenimente se vor desfasura intre o "Dimineata mozartiana" (7.30) si o "Noapte mozartiana" (21.15), punctul culminant fiind trasmisiunea in direct din Studioul "Mihail Jora" al Societatii Romane de Radiodifuziune a concertului sustinut de Corul si Orchestra Nationala Radio (ora 19.00).

Maratonul Mozart va continua la Radio Romania Muzical pe 29 ianuarie cu o zi integrala Mozart realizata de Uniunea Europeana de Radio, in timpul careia vor fi transmise in direct concertele-eveniment sustinute in orasele de care s-a legat destinul lui Wolfgang Amadeus Mozart: Salzburg (12.00), Roma (13.00), Bratislava (14.00), Versailles (15.00), Schwetzingen (16.00), Londra (17.00), Augsburg (18.00), Praga (19.30) si Viena (20.30).

Afacere la Salzburg

Pentru locuitorii orasului natal al compozitorului, Salzburg, marcarea a 250 de ani de la nasterea lui Mozart inseamna o imbinare intre kitsch si evenimente culturale de clasa. Astfel, cu aceasta ocazie, intreprinzatorii din oras vor lansa cateva sute de produse personalizate, printre ele numarandu-se iaurtul Mozart, sosul Mozart, sticluta pentru copii Mozart sau parfumul Mozart.

Aceasta avalansa de produse a starnit deja criticile austriecilor, care cred ca s-a fortat prea mult nota. Printre ei se numara si scriitorul Kurt Palm, care a publicat de curand o carte despre Mozart.

Intr-un interviu acordat pentru BBC, Palm a spus: "Noul slogan pentru 2006 nu este sexul vinde, ci Mozart vinde. Daca Mozart ar vedea ceea ce se intampla in prezent doar in Austria, la Viena sau Salzburg, fie ar rade, fie ar fi dezgustat". Daca pentru edili afacerea Mozart inseamna bani, pentru melomani, vara acestui an inseamna sansa de a vedea toate operele scrise de geniul din Salzburg. Astfel, in timpul Festivalului din Salzburg vor fi prezentate toate cele 22 de opere semnate de Mozart, pe parcursul a cinci saptamani. La acest eveniment vor participa muzicieni si dirijori de prima mana din lume precum Simon Rattle, Nikolaus Harnoncourt sau Ricardo Muti.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.