Oamenii din intreaga lume sunt invitati sa voteze pentru 'Noile 7 Minuni ale Lumii' in cadrul unui sondaj finantat de o organizatie privata. Organizatia care poarta chiar numele de 'Noile 7 Minuni ale Lumii' a inaintat 21 de propuneri care pot fi votate: este vorba despre obiective faimoase de pe intregul glob.

Pe lista sunt incluse Colosseumul din Roma, orasul antic Petra din Iordania, monumentul Stonehenge din Marea Britanie si Marele Zid Chinezesc.
Votul se va desfasura pe tot parcursul anului 2006, prin telefon. Cele sapte obiective castigatoare vor fi anuntate la Revelionul din 2007.

Monumente create de mana omului

Lista include si obiective ceva mai moderne, cum ar fi Turnul Eiffel din Paris, Statuia Libertatii din New York si Opera din Sydney, Australia.

Marea Piramida de la Gizeh, care face parte din noua lista, este singurul obiectiv din randul actualelor '7 Minuni ale Lumii' care este propus din nou.
Cele 7 Minuni ale lumii antice au fost alese de un filosof grec, Philon din Bizant, acum mai bine de 2000 de ani.

Toate monumentele alese de el erau situate in jurul bazinului mediteranean. Pentru a fi incluse in noua lista, "minunile" moderne au de indeplinit cateva conditii: sa fie facute de mana omului, sa fi fost finalizate pana in anul 2.000 si sa fie intr-o stare "acceptabila" de conservare.

Fundatia 'Noilor 7 Minuni ale Lumii', printre ai carei membri se numara si fostul director al agentiei UNESCO, a precizat ca va folosi acest sondaj pentru a atrage atentia fata de distrugerea monumentelor culturale ale lumii.

Dintre cele 7 Minuni ale Lumii antice alese acum mai bine de 2.000 de ani, doar una mai exista: Marea Piramida de la Gizeh.

Celelalte sase erau: Farul din Alexandria, Gradinile suspendate din Babilon, Mausoleul din Halicarnas, Templul Dianei din Efes, Statuia lui Zeus din Olimpia si Colosul din Rhodos.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.