De Sarbatori, service-urile de telefoane mobile au fost asaltate de comenzi, patronii ajungand sa castige cu 30 la suta mai mult decat in lunile obisnuite. "Am primit o gramada de comenzi pentru decodari de la capsunarii din Spania care si-au cumparat telefoane de ultima generatie. Dupa ce au sosit in tara de Sarbatori, s-au trezit ca nu puteau vorbi, fiindca telefoanele erau codate numai pe reteaua din strainatate", ne-a declarat Iulian Nedea, patronul unui service din centrul Bucurestiului. Grosul comenzilor a venit de la romanii care muncesc in Italia sau Anglia. Ei au cerut decodari pentru telefoane ultimul racnet cumparate in strainatate pe sute de euro, pe care le-au facut cadou celor dragi. Decodarile se fac pe calculator, pe loc, si costa intre 150.000 de lei si o jumatate de milion. "Am avut clienti care au venit cu telefoanele la reparat, fiindca si le-au stricat din prostie, pe la chefuri: fie au pariat ca le va mai merge mobilul chiar si dupa ce l-au bagat intr-un pahar de coniac, fie au dat cu el de pamant la nervi, fie, la betie, l-au scapat prin toalete", povesteste patronul unui service din Piata Romana. Sarbatorile acestea, cel mai mult s-a castigat de pe urma repunerii in functiune a telefoanelor mai vechi, nefolosite de mai multa vreme.

Dupa ce le-au pus acumulator nou, oamenii le-au facut cadou parintilor sau rudelor din zone indepartate, sa tina legatura. Adolescentii au trecut pragul service-urilor GSM pur si simplu sa-si faca singuri un cadou de Craciun: alte carcase pentru mobil, in culori vii, cu diverse forme, sau polifonice. "De Craciun am castigat cam un milion de lei pe zi, fata de cateva sute de mii de lei, cat castig in lunile obisnuite", spune patronul service-ului din Romana. Preturile variaza, in functie de tipul reparatiei si de calitatea telefonului: de plida, schimbarea displayului la un telefon in valoare de 16 milioane de lei costa circa o jumatate de milion de lei. Absorbtia apei dintr-un mobil costa de la 150.000 de lei la 500.000 de lei. "Cel mai greu e sa stea clientul langa tine, in timp ce-i repari telefonul: daca aparatul e foarte scump, se uita mai putin la calitatea reparatiei si mai mult la carcasa, sa vada daca s-a zgariat sau nu", povesteste depanatorul din Romana. Pentru service-uri, o perioada la fel de buna ca sarbatorile este si inceputul de an scolar. Asta fiindca parintii isi repun in functiune telefoanele mai vechi, sa le dea copiilor. "Altii fac cadou copiilor de clasa intai telefoane de 8 milioane de lei, cu camera incorporata si cu ecran color. Zic ca vor sa-i supravegheze mai bine".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.