Peste un milion de oameni au sunat lunar la „sistemul de apeluri de urgenta“ 112, in ultimul an. Insa doar 10% dintre apelurile din Bucuresti si 4-8% in restul tarii au fost cu adevarat justificate si au necesitat interventia ambulantei, a politiei sau a pompierilor.

Cele mai multe apeluri au venit de la persoane care reclamau situatii ce nu aveau nici o legatura cu problemele pentru care a fost creat sistemul 112, spune Tatiana Francu, purtator de cuvint al Serviciului de Telecomunicatii Speciale. Unii solicitau informatii despre factura telefonica, altii cereau verificari privind durata convorbirii sau, pur si simplu, doreau sa intre in direct cu invitatii unor talk-show-uri,

Reclamatii impotriva emisiunii "Tezaur folcloric"

Printre cele mai ciudate apeluri primite de operatoarele de la 112 este cel al unei telespectatoare care a sunat revoltata, pentru a anunta ca la emisiunea "Tezaur folcloric", de la TVR 1, textele cintecelor transmit mesaje criminale si a cerut sa se ia masuri. O batrina a reclamat faptul ca a imprumutat unei tinere din Republica Moldova o umbrela la care tinea foarte mult si ca nu i-a mai fost restituita.

Doua persoane au reclamat furtul autoturismelor, insa politistii chemati la fata locului au descoperit ca acestia uitasera unde si-au parcat masinile. Un barbat in stare de ebrietate, parasit de sotie si evacuat de proprietar din locuinta, a sunat la 112 si a spus ca vrea sa se arunce de pe acoperis. Operatoarea a anuntat politia, dar intre timp l-a convins pe sinucigas sa coboare.

Teroristii telefonici risca puscaria

"In februarie-martie am avut o inflatie de telefoane de amenintare cu substante explozive. A fost efectul unei mediatizari excesive. Cei mai multi autori ai amenintarilor cu bomba au fost adolescentii, pe fondul teribilismului specific virstei sau a dorintei de a scapa de cursuri", a explicat reprezentantul STS. Totusi, perspectiva unei "vacante" petrecute dupa gratii ar trebui sa-i faca pe tineri sa se gindeasca bine inainte de a se juca de-a teroristii. Dupa noua lege de prevenire si combatere a terorismului, pentru o astfel de gluma risca sa stea dupa gratii intre 1 si 3 ani.

Nu sunati daca ramineti fara benzina!

Reprezentantii Serviciului de Telecomunicatii Speciale ii sfatuiesc pe cetateni sa nu sune la 112 daca: masina ramine in strada fara benzina; pisica este imobilizata intr-un copac; vecinul da muzica prea tare; au migrene; au atins oglinda unei masini parcate pe strada.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.