Anca Dumitrescu a devenit, in doar un an de activitate la Organizatia Mondiala a Sanatatii, director al diviziei Informare, Dovezi si Comunicare din cadrul biroului european de la Copenhaga. Monitorizeaza de atunci zi de zi problemele de sanatate ale batrinului continent

"Daca inainte aveam responsabilitati la nivel national, acum imi revin sarcini de anvergura internationala. Aici lucrurile au o alta dimensiune. Aspectele multiculturale ale muncii mele sint uneori mult mai dificile decit responsabilitatile din fisa postului si reprezinta provocarea interioara cea mai mare", spune Anca Dumitrescu. In momentul de fata, in biroul OMS pentru Europa de la Copenhaga, lucreaza oameni de 62 de nationalitati care deservesc, la rindul lor, 52 de tari membre.

Rapoarte pe euro-suferinzi

Principala activitate a Ancai Dumitrescu este sa realizeze baza de date europeana. Incepind cu 2002, Anca a participat si la dezvoltarea unei retele de infrormare pentru sanatate. "Factorii de decizie nu mai sint astfel nevoiti sa citeasca tratate intinse pe mii de pagini, pentru ca le oferim raspunsuri concrete la intrebari concrete", detaliza ea. Responsabila OMS considera remarcabil faptul ca organizatia a initiat o conventie internationala impotriva fumatului.

Daca pina acum organizatia facea doar recomandari, acum este prima data cind un proiect este finalizat printr-un document cu valoare de lege. "Tari membre care aveau evidente interese economice au ajuns la concluzia ca nu putem continua in acest fel. In Italia, Irlanda, Suedia este deja interzis fumatul in spatii publice, in baruri si restaurante", explica ea. Ulterior, statisticile au evidentiat chiar ca numarul celor care frecventeaza localurile in care nu se fumeaza a sporit, in ciuda deciziei OMS. "Desi, in general, factorii care influenteaza sanatatea europenilor tin de comportamentul individual si de stilul de viata, totusi o mare parte din responsabilitate revine si celor care ne guverneaza", concluzioneaza Dumitrescu.

Flexibilitate si cam atit

Cit priveste sistemul de sanatate romanesc, singurele aspecte remarcabile sint, in opinia Ancai Dumitrescu, flexibilitatea si capacitatea sa de adaptare. "Sistemul de sanatate romanesc este inca intr-o faza de schimbari rapide", estimeaza ea. Ea considera ingrijorator indeosebi nivelul redus al cheltuielilor pentru sanatate pe cap de locuitor, dar si dificultatea in gasirea unui echilibru intre echitate si eficienta, pentru a asigura servicii tuturor celor care au nevoie "si nu doar celor care isi pot permite".

Citeste si:
De unde stii ca a venit momentul sa te muti intr-o casa noua?
De unde stii ca a venit...

Alte probleme semnalate de ea sint suprautilizarea spitalelor pentru problemele de sanatate, precum si asistenta sociala limitata. "E ingrijorator sa vezi ca aproape jumatate din zilele de spitalizare din spitalele de boli acute sint dedicate cazurilor sociale, care nu ar necesita in mod normal acest lucru. Situatia este explicata de faptul ca reteaua de ingrijiri la domiciliu este inca la inceput si nu exista personal care sa aiba grija de acesti oameni", adauga Anca.

Linii de urmat

Anca Dumitrescu recomanda continuarea procesului de descentralizare a sistemului de sanatate din Romania, "insotit de clarificarea responsabilitatilor si de descentralizarea resurselor catre institutiile cu responsabilitati". Reforma spitalelor, care a tot fost aminata in ultimii zece ani, precum si schimbari mai substantiale aduse Legii sanatatii pentru realizarea unei utilizari mai bune a resurselor din aceste institutii sint alte sugestii ale oficialului.

Citeste si:
Sunteți în căutarea unor servicii de certificare ISO rentabile și...
Sunteți în căutarea unor...

Pe de alta parte, ea considera necesara dezvoltarea sistemului privat de asigurari de sanatate si stimularea privatizarii infrastructurilor institutiilor medicale.

O purtatoare care se tine de cuvint

Anca Dumitrescu a fost coordonatoarea Programului National de Sanatate in relatia cu Mediul in cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii pina in 1999. Numita directoare a diviziei de Informare, romanca se ocupa si de partea de comunicare si de publicatiile OMS. "Cantitatea mare de informatii si de date pe care le procesam ajung la persoanele responsabile, astfel incit deciziile nu se iau niciodata in ignoranta. E o chestiune pur si simplu etica", explica Anca Dumitrescu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.