Aproape trei sferturi din vehiculele de transport public de persoane controlate incepand din 7 decembrie, ca urmare a inmultirii accidentelor in care au fost implicate astfel de masini, aveau diferite abateri de la reglementarile in vigoare. Echipe mixte ale Registrului Auto Roman (RAR), Politiei Rutiere si Autoritatii Rutiere Romane (ARR) au desfasurat, 7-20 decembrie, actiuni de control tehnic in trafic care au vizat vehiculele de transport public de persoane, respectiv microbuze si autobuze.

Inspectoriii RAR au verificat aspectele legate de amenajarea interioara: numar de locuri, dispunerea lor, existenta dotarilor pentru situatii de urgenta, starea instalatiilor de climatizare, dar si starea tehnica generala a vehicului, buna functionare a aparatelor tahograf si a limitatoarelor de viteza.

Din cele 4.704 microbuze si autobuze controlate in intreaga tara, doar 36 la suta au fost conforme cu reglementarile in vigoare, la restul constatandu-se lipsa verificarii tahografelor, numar de locuri diferit fata de cel prevazut in acte sau diverse probleme tehnice.
De asemenea, in 98 din cazuri, inspectorii RAR au constatat ca dovada de efectuare a inspectiei tehnice periodice era expirata.

Actiunea, realizata pe drumurile nationale si europene pe care se desfasoara un transport public intens se persoane, a fost determinata de inmultirea accidentelor in care au fost implicate autovehicule din aceasta categorie. Ministrul Transporturilor declara, in legatura cu situatia creata, ca legislatia romaneasca in domeniul transportului rutier este pusa la punct si in curs de armonizare cu ultimele prevederi europene, iar accidentele au loc ca urmare a nerespectarii legii.

"Ultima parte a legislatiei a fost promovata in acest an. Ea se afla in dezbatere parlamentara chiar in acest moment, in Comisia pentru Industrii si Servicii. Prevederile legislatiei sunt conforme celei din UE. Urmeaza ca implementarea sa se faca intr-un timp scurt. De fapt, pe rutier, implementarea a inceput acum sase ani, de cand s-a facut pentru prima data legea transportului rutier in Romania. Este ultima lege care a preluat integral prevederile din UE referitoare la licenta de executie, la licenta de transport rutier, la modul de efectuare a pregatirii profesionale a soferilor", a preciza ministrul Gheorghe Dobre.

Zeci de persoane isi pierd viata anual sau raman mutilate, in ciuda legilor, ordonantelor de Guvern sau ordinelor si reglementarilor emise de Ministerul Transporturilor, calificate drept coerente de reprezentantii Executivului. In 29 noiembrie 2005, in apropierea municipiului Slobozia a avut loc cel mai grav accident in care a fost implicat un microbuz. Nu mai putin de 15 persoane au murit in timpul impactului dintre autovehicul si un copac de pe marginea drumului sau mai tarziu, la spital.

Alte 12 persoane au suferit leziuni grave. Doar doua zile mai tarziu, alte opt persoane au fost ranite, dintre care doua grav, intr-un nou accident de microbuz petrecut, joi, in localitatea ilfoveana Peris, cel mai probabil din cauza vitezei. Accidentele de acest fel au continuat, astfel incat, pana joi, si-au mai pierdut viata alte sase persoane, iar 21 au fost ranite. Activitati de control s-au desfasurat, in aceasta directie, pe tot parcursul anului, avand in vedere dezvoltarea activitatii de transport public rutier de persoane (exista peste 18.000 de vehicule din aceasta categorie inmatriculate), dar si degradarea disciplinei in randul conducatorilor unor astfel de masini.

Vinovati sau nu, de la inceputul anului 2005, pana in prezent, acestia au fost implicati in producerea a 96 de accidente rutiere soldate cu decesul a 56 de persoane si ranirea grava a altor 82. Intr-o prima faza, activitatile au fost concentrate pe legalitatea transportului public de persoane. In lunile martie, aprilie si mai, in Bucuresti si 22 de judete au fost constatate 102 cazuri de transporturi fara licente de transport, de executie pentru vehicul sau traseu, in 58 din acestea dispunandu-se inceperea urmariri penale, iar in celelalte ARR stabilind ca faptele sunt de natura contraventionala.

La nivel national, in cele aproape 5.600 de actiuni comune cu reprezentantii ARR, au fost constatate 2.695 de fapte de natura penala vizand efectuarea de transport rutier de persoane fara licenta. Au fost aplicate aproape 60.600 de amenzi, totalizand aproape 4,5 milioane de lei noi.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.