Facturile romanilor la utilitati sunt tot mai mari cu cat ne apropiem de intrarea in Uniunea Europeana. Atat la gazele naturale, energie electrica, apa calda, cat si la energie termica, populatia a fost nevoita "sa stranga cureaua". Numai la gazele naturale am avut parte in acest an de costuri aproape duble, iar previziunile pentru 2006, respectiv 2007 sunt destul de sumbre.

Pastrand vechiul obicei, autoritatile ne-au anuntat ca anul 2006 ne aduce inca din prima zi tarife mai mari la energia electrica si la gazele naturale. Daca la energia electrica cresterea este de numai 1,85%, la gazele naturale majorarea este mult mai mare si va usura considerabil buzunarele populatiei, deoarece tarifele vor creste cu aproximativ 17%.

Pretul gazelor, cu 85% mai mare intr-un an

Numai in acest an am avut parte, la gazele naturale, de cresteri semnificative a tarifelor. Astfel, la 1 ianuarie, preturile au crescut cu 5%, la 1 aprilie a fost modificata metodologia de tarifare de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), ceea ce a bulversat toata economia, prin majorarea tarifelor cu o valoare cuprinsa intre 19 si 25%.

A urmat o noua majorare la 1 iulie de 10,2%, iar la 1 octombrie am avut parte de o ieftinire de pana la 2,4%, in functie de categoria de consum. Altfel spus, daca in ultima zi din 2004, consumatorii casnici plateau metrul cub de gaze naturale cu 4.900 de lei vechi, din prima zi a anului 2006 vor plati metrul cub cu nu mai putin de 7.959 de lei cei afiliati la Distrigaz Nord si 8.065 de lei cei deserviti de societatea Distrigaz Sud, in urma majorarii de 17% anuntata recent de ANRGN.

Cu toate acestea, in decursul anului viitor, preturile nu vor ramane la acest nivel, vor fi modificate trimestrial, nefiind exclus ca pana la 1 ianuarie 2007 tarifele sa depaseasca 10.000 de lei/mc. Conform previziunilor specialistilor ANRGN, in 2006 vom avea parte de o crestere a tarifelor de circa 35-40%, in functie de mai multi indici. Printre acestia se numara majorarea preturilor la gazele naturale din import, cat si a celor din productia interna, potrivit obligatiilor asumate in negocierile cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.

Ploile din vara ne-au redus factura la energia electrica

La energia electrica in 2005 am avut parte de o crestere a tarifelor cu 4,6% la 1 ianuarie si de 5,2% la jumatatea anului. Daca in primavara acestui an autoritatile previzionau pentru 1 iulie o crestere a tarifelor cu circa 8-9%, datorita ploilor cazute in perioada martie-iulie, debitele raurilor au crescut, ducand la o productie mai mare de energie hidro care, asa cum se stie, este cea mai ieftina la noi in tara. Astfel, la 1 iulie, tarifele nu au mai crescut cu valoarea anticipata, ci doar cu nivelul raportat la acoperirea costurilor.

Cu toate ca ploile cazute in acest an au dus la inundatii cu pierderi umane si materiale de mii de miliarde de lei, lasand mii de oameni sub cerul liber, locuintele lor fiind luate de puhoaiele de ape, pentru consumatorii de energie electrica acumularile imense de ape au mai redus chiar si din cresterea anuntata pentru 1 ianuarie 2006, si anume de 1,85%.

Energia termica, subventionata si in 2006

Intretinerea va deveni, cu siguranta, un lux in iarna 2006-2007, intrucat in decursul anului viitor autoritatile trebuie sa adopte o noua majorare la energia termica, masura impusa de reducerea subventionarii cu inca 30%, obligatie asumata in negocierile cu UE. In prezent, o mare parte din asociatiile de locatari sunt in imposibilitatea de a plati facturile trecute, existand posibilitatea ca RADET sa le sisteze furnizarea de caldura, situatia regasindu-se in multe orase din provincie.

In ceea ce priveste pretul national de referinta la energia termica, anul acesta autoritatile au majorat tariful cu 20%, astfel, in prezent, pretul gigacaloriei este de aproximativ 1,075 milioane de lei vechi. Potrivit presedintelui Asociatiei de Proprietari, Radu Opaina, numai in aceasta iarna costurile legate de intretinere vor fi mai mari cu 30% fata de anul trecut, iar in 2007 cheltuielile vor fi aproape duble, tinand cont de eliminarea subventiei.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.