Va aduce bradul acasa, il impodobeste si-l arunca si la gunoi cind incepe sa se ofileasca. Nu e Mos Craciun, ci o firma care si-a triplat afacerea inceputa anul trecut. Aceasta pentru ca exista romani care nu au timp sa-si cumpere brad sau sa respecte traditia impodobirii lui.

Traditia impodobirii bradului in mirosul de sarmale fierte in cuptor se impiedica in ultimii ani de lipsa cronica de timp, dar si de ideea de afaceri a unor tineri care vindeau pina anul trecut doar flori si coroane pe Internet si s-au gindit ca la fel de bine pot merge si brazii. Asa au lansat moda brazilor montati in tavan, cind au gasit un client care nu prea avea spatiu, dar voia un brad cu multe crengi.

Brazii vin numai din Danemarca, pentru ca ai nostri sint "cam amariti", iar omul, daca tot nu-l cara el din piata, are pretentia sa fie cit mai stufos cu putinta. Anul acesta, trendul vine de la brazii facuti de mina, adica suprema forma pe care o poate lua un brad, dupa ce intervine in "design-ul" lui mina omului. "Se monteaza pe tulpina crengi suplimentare si se obtine cel mai perfect brad cu putinta. E tinut intr-o substanta speciala, intr-un burete, in ghiveci, ca sa se pastreze proaspat cit mai mult timp", explica Dana Nitu, reprezentanta firmei. Un brad facut de mina nu e mai inalt de un metru si nu costa mai mult de 1.200.000 de lei, fara ornamente.

Intre 650.000 si 28 de milioane de lei

Afacerea a explodat practic anul acesta, dupa ce anul trecut firma a reusit sa plaseze 1.500 de brazi prin casele romanilor. "Sintem abia in etapa destinata firmelor si deja am sarit de 3.500 de comenzi, insa ne asteptam sa mai creasca in saptamina dinaintea Revelionului, cind firmele iau vacanta si oamenii vor brazi si pentru acasa", estimeaza Dana Nitu. Cel mai ieftin brad e acum la oferta promotionala: 650.000 de lei, iar cel mai scump pe care l-a livrat firma anul acesta a costat 20 de milioane de lei, la care s-au adaugat podoabele de opt milioane de lei.

"Are sase metri si e montat intr-o curte de resedinta particulara", explica Dana Nitu. Podoabele pot fi livrate tot de firma sau se pot folosi cele vechi ale clientului, insa, de regula, atunci cind vede bradul frumos la usa, omul vrea si globulete noi. Brazii beneficiaza de talentul la impodobiri al studentilor de la Arte. Din 3 ianuarie, la firma incep sa sune telefoanele cu "veniti sa stringeti bradul!" Demontarea bradului e inclusa in pret.

Brazii romanesti, intre 10 si 60 de lei

In functie de inaltime, desime, dar si de cota pietei, brazii ajung sa coste intre 10 si 50 de lei in Pietele Matache si Obor si pina la 60 de lei in Piata 1 Mai. "Un brad il vindeam anul trecut cu un milion de lei, iar azi il dam si cu 500.000 de lei", spune Marin Ion, vinzator in Piata Matache. In Piata 1 Mai se gasesc si brazi din import, Belgia, Olanda, Danemarca. "Preturile sint intre 1,3 si 1,5 milioane de lei si totusi se vind. Dar nu miros ca ai nostri, astia romanesti!", remarca vinzatorul Marius Bujor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.