Incepand cu 1 ianuarie 2006, bucurestenii vor avea de platit taxe cu 7% mai mari fata de cele actuale, care nu se vor mai diferentia in functie de sectoare, ci in functie de zonele fiscale de folosinta. Pe langa majorare, anul cel nou vine in dar cu doua noi taxe, referitoare la utilizarea temporara a locurilor publice. Hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti, aprobata in urma cu doua luni, constituie "primul cod fiscal al Bucurestiului" care publica pentru prima data intr-un singur document toate impozitele si taxele percepute la nivelul Capitalei.

Daca pana acum exista posibilitatea ca pe aceeasi strada care delimiteaza doua sectoare, aceeasi taxa sa se incaseze cu valori diferite, municipalitatea a hotarat ca din 2006 sa puna punct discriminarii pe sectoare: "Singura autoritate administrativ-teritoriala care are patrimoniu e municipalitatea si, practic, noi am functionat in ilegalitate pana acum. Asta nu inseamna ca luam dreptul primariilor de sectoare de a avea resurse proprii, dar ele nu au autoritate juridica sa fixeze aceste taxe. De acum incolo, diferenta se va face in functie de zone de folosinta, denumite zona A, B, C si D, de la centru spre periferie", a declarat primarul general, Adriean Videanu.

Darile lui 2006

Noul cod fiscal cuprinde 58 de taxe si trei tipuri de impozite - pe cladire, pe teren si pe spectacole. Toate se majoreaza in medie cu 7%, raportat la rata inflatiei, dar si bonificatia pentru plata cu anticipatie pentru tot anul, pana la data de 15 martie, va fi tot de 7%, in comparatie cu 5%, cat a fost pana acum. Astfel, daca in 2005, pentru un apartament cu doua camere in zona A, se platea 88,5 RON, de anul viitor, se va plati 93,9 RON. Impozitul pentru terenurile cu constructii amplasate in intravilan va fi de 7.404 lei/ha pentru zona A, 6.148 lei/ha pentru zona B, 4.648 lei/ha pentru zona C si 3.180 lei/ha pentru cei de la periferie. Impozitul pe spectacole in cazul videotecilor este de 1 leu/mp/zi, iar in cazul discotecilor, de 2 lei/mp/zi.

Taxele afisate la primarie nu omit nici un potential contribuabil, de la utilizarea locurilor publice pentru prestari servicii, pentru garaje sau parcari de resedinta, depozite sau publicitate pana la taxe hoteliere sau de eliberare avize. Tot la bugetul municipiului Bucuresti se vor incasa noile taxe pentru concesionarea locurilor de inhumare. Spre exemplu, concesionarea pana la sapte ani a unui loc intr-un cimitir de categoria I va fi de 20 de lei, iar un loc intr-un cimitir de categoria IV va fi de numai opt lei pe an.

Taxa de anul viitor pentru autobuze, autocare si microbuze va fi de 24 de lei/500 cmc sau fractiune, iar pentru tractoare inmatriculate ajunge la 16 lei/500cmc. Conform reprezentantilor municipalitatii, ideea acestor majorari este de a descuraja proprietarii de vehicule poluante sa le detina fara scop comercial.

Doua noi surprize

Cei care vor sa filmeze, sa faca fotografii profesioniste sau sa organizeze spectacole in scop comercial mai au la dispozitie doar 13 zile pentru a beneficia de gratuitate. De la inceputul anului 2006, taxa pentru filmare si fotografiere este cuprinsa intre 72 lei/mp/zi si 32 lei/mp/zi, in functie de zona, iar taxa de utilizare a domeniului public pentru spectacole in aer liber, festivaluri si manifestari promotionale variaza intre 24 si 10 lei/mp/zi. Primarul Videanu da asigurari ca aceste taxe nu afecteaza populatia Bucurestiului, ele aplicandu-se numai la activitati care au caracter comercial, adica pentru productiile de filme sau pentru fotografiile de expozitie.

Ca o alta noutate, taxa pentru obtinerea unui certificat de urbanism, aviz sau autorizatie a crescut de 10 ori. Astfel, daca in prezent se plateste patru lei pentru un certificat de urbanism la o constructie cu o suprafata de pana la 150 mp, din 2006 se va plati 40 de lei. Vechile taxe erau considerate disproportionate raportat la prestatia efectiva, pentru ca transportul pana la locuinta solicitantului era mai mare decat valoarea in sine a documentului.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.