Minoritatile sexuale, persoanele cu dizabilitati mintale, femeile sau minoritatile religioase sunt grupurile cele mai expuse unor abuzuri in Romania. Drepturile fundamentale ale omului sunt inca frecvent incalcate, in special in cazul acestora, sustin reprezentantii Asociatiei ACCEPT si cei ai Centrului de Resurse Juridice.

Florin Buhuceanu, directorul ACCEPT, acuza internarea abuziva a unor tineri homosexuali in spitale de psihiatrie. "Consilierul psihologic al Fundatiei ne-a informat ca a intalnit cel putin 12 cazuri de acest gen, numai in 2005." El a schitat un scenariu tipic: parintele afla despre orientarea sexuala "atipica" a tanarului, e incapabil sa accepte acest lucru, intra in panica si cere ajutorul psihologului sau al psihiatrului. In cazul in care "subiectul" nu se lasa convertit la orientarea corecta, heterosexuala, medicul ia decizia internarii acestuia "la nebuni". Buhuceanu a apeciat ca 5 -10% dintre romani ar putea face parte din grupul LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali), datele fiind adaptate dintr-un studiu international, precizeaza directorul ACCEPT. "Foarte putini si-ar declara orientarea sexuala, din cauza men-talitatilor autohtone, care duc la excluderea sociala a acestor persoane", a adaugat Buhuceanu. Astfel, depresia si anxietatea apar frecvent la tinerii LGBT, impingandu-i la ganduri sinucigase.

Pe de alta parte, lipsa unui tratament adecvat, restrictionarea arbitrara a libertatii, legarea si izolarea fara o decizie scrisa a medicului ar fi cele mai frecvente abuzuri la care sunt expuse persoanele cu dizabilitati mintale si intelectuale, arata Georgiana Pascu, coordonator de programe la Centrul de Resurse Juridice. Ea a precizat ca multe persoane sunt internate fara voia lor in spitale de psihiatrie, la insistentele familiei. Odata ajunse acolo, accesul lor la justitie sau la servicii comunitare este limitat dramatic. Manuela Stefanescu, presedinte al APADOR-CH, a adus in discutie faptul ca serviciile secrete ar supraveghea anumite persoane, fara stirea lor.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.