Stau inghesuiti in apartamente care nu le ofera foarte mult confort, ajung foarte rar la teatru, iar concediile si le petrec tot acasa. Din cauza banilor insuficienti, romanul „statistic“ nu are prea multe posibilitati de a se relaxa.

Cu toate ca in mod normal numarul camerelor de locuit ar trebui sa fie egal cu cel al membrilor unei familii, la romani se "poarta" inghesuiala. Conform unui studiu realizat de Institutul National de Statistica (INS), doar una din cinci familii formata din patru persoane detine patru sau mai multe camere. Astfel, indiferent de numarul de locatari, in medie doua din cinci familii locuiesc in apartamente de doua camere, in vreme ce 35% dispun de trei camere. Altfel spus, unui roman ii revin in medie 13,8 metri patrati.

In ceea ce priveste dotarea acestor locuinte, mai putin de jumatate dintre familii dispun de baie sau dus in interiorul locuintei, peste 15% au bucataria in afara casei si numai una din cinci si-a dotat locuinta cu sisteme proprii de producere a apei calde. In ciuda acestor aspecte, marea majoritate a romanilor sint "condamnati" sa stea acasa si in timpul liber, 94% dintre acestia recreindu-se in fata micilor ecrane. In schimb, la spectacolele de cinema merg numai 18% dintre romanii care au peste 7 ani, competitiile sportive sint urmarite live de numai 15%, in timp ce ponderea celor care cheltuiesc bani pentru spectacole de teatru sau concerte se limiteaza la 10%. Mare parte dintre cei care cauta distractia si in afara casei sint persoane de pina in 25 de ani.

Unul din sase romani merge in vacanta

Romanii sint "legati" de casa si in timpul concediilor. Statistica arata ca, anul trecut, numai aproximativ una din sase persoane, cu virsta de peste sapte ani, a mers in vacanta cel putin 5 zile. De altfel, petrecerea vacantei in afara locului de rezidenta este caracteristic mai mult patronilor, 51% dintre acestia ducindu-se in concediu departe de casa, fata de numai 25% in cazul angajatilor. Destinatia preferata este Romania, numai una dintre 13 persoane care au plecat de acasa anul trecut ajungind in strainatate.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.