Mihai Chirilov, noul director al Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), a dezvaluit pentru cotidianul "Ziarul clujeanului" o parte din oferta viitoarei editii a festivalului, pe langa sectiunile consacrate, organizatorii gandindu-se, printre altele, si la un focus Argentina si Rusia.

Chirilov, care are, ca si la celelalte editii, misiunea de a selectiona filmele pentru festival, a declarat ca a inceput munca pentru editia 2006 inca din momentul in care s-a incheiat TIFF 2005.
"Cateva filme sunt aproape confirmate, ca 'Good Night and Good Luck>> al lui George Clooney, 'Capote>> cu Philip Seymour Hoffman, despre care se va vorbi mult la Oscaruri, sau o proiectie speciala cu 'All the Invisible Children>>, proiect comandat de UNICEF si regizat, printre altii, de John Woo, Kusturica si Spike Lee". De asemenea, el a mai spus ca isi doreste sa poata aduce si ultimul film al lui Bergman, "Saraband", dar si un maraton de cateva ore, cum a fost anul acesta cel cu "Angels in America".

Pentru sectiunea "3x3" exista deja cativa regizori nominalizati, "poate Hayao Miyazaki, poate documentaristul american Errol Morris, poate spaniolul Alex de la Iglesia, poate Neil La Bute, care n-a putut veni anul trecut, poate japonezul Takeshi Kitano", mai spune noul director al TIFF.
Chirilov a mai spus ca autoritatile locale au fost mai sensibile decat "centrul", in privinta sprijinirii TIFF. "Abia din acest an am capatat credibilitate totala in ochii Ministerului Culturii, Guvernului etc. Si, spre deosebire de editiile anterioare, editia 2006 pleaca in 'pole position>>, cu o parte bunicica din buget deja acoperita. Cat priveste firmele clujene, avem de luptat cu inertiile si cu un anumit mod de gandire.

Dar era normal pe undeva ca lucrurile astea sa necesite timp", considera criticul de film.
"Mai aveam un gand, unul destul de radical, date fiind reactiile din presa pe timpul festivalului, cele indeajuns de inguste incat sa ne acuze ca venim cu filme provocatoare, gratuite, cu mult sex si inca si mai multa violenta. Drept care m-am gandit ca n-ar strica o sectiune complet sex-free, cum se spune, sa vedem cu ce acuze ne-om mai pricopsi. Asta ar fi o surpriza, desi nu stiu cat de placuta pentru public", a mai spus Mihai Chirilov.

In ce priveste posibilitatea de a muta TIFF la Bucuresti, Chirilov a declarat ca nu doreste sa faca un astfel de transfer. "Ar fi cea mai proasta miscare imaginabila, tocmai pentru ca am o slabiciune fata de ce a devenit TIFF pentru oamenii din Cluj. Am muncit prea mult in acesti patru ani ca sa construim un public, care asteapta festivalul in fiecare an, ca sa-l dezamagim si sa-l pierdem prosteste".
El a mai spus ca statutul international al festivalului trebuie mentinut si chiar daca sunt necesare mai multe fonduri, nu se pune problema ca "T-ul (Transilvania) sa cada din abreviere", si sa fie inlocuit cu B (Bucuresti).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.