Noua ''strategie'' privind prescrierea si, in special, eliberarea compensatelor si gratuitelor este la un pas de a da nastere unor discutii aprinse intre reprezentantii ''industriei farmaceutice'' si cei ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).

Propunerea ''bomba'' lansata, in urma cu cateva zile, de presedintele CNAS, Cristian Vladescu, pe de-o parte, nu are acceptul producatorilor internationali de medicamente si, pe de alta parte, i-a luat prin surprindere pe importatorii si distribuitorii de medicamente din Romania. Conducerea CNAS doreste schimbare, insa ''nu ia in calcul interesul pacientului'', dupa cum ne-au declarat reprezentantii Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).

''Pana acum, CNAS incheia contract-cadru cu farmaciile prin care noi le impuneam anumite plafoane in limita carora sa elibereze medicamente compensate si gratuite. Dupa cum stiti, nu putine au fost cazurile in care farmaciile depaseau aceste plafoane, dupa care CNAS era obligata sa le plateasca depasirile. Incepand din trimestrul doi al anului viitor vrem sa renuntam la incheierea de contracte-cadru cu farmaciile prin care sa le impunem plafoane pentru eliberarea de compensate si gratuite. Deci, farmaciile vor scapa de plafoane la acest capitol. In schimb, dorim sa incheiem contracte directe cu producatorii si distribuitorii de medicamente, dupa metoda cost-volum. Incheierea de contracte directe cu producatorii si distribuitorii de medicamente, dupa metoda cost-volum, presupune faptul ca depasirile de plafoane vor fi suportate de producatorii de medicamente.

Mai exact, din datele de pana acum reiese ca, lunar, consumul de medicamente compensate si gratuite se ridica la 1.200 de miliarde de lei. Deci, CNAS va aloca, lunar, pentru compensate si gratuite 1.200 de miliarde de lei, iar sumele ce vor depasi acest plafon vor fi suportate de producatori in functie de cota de piata a fiecaruia. Daca au o cota mai mare vor suporta mai mult din depasiri, daca au o cota mai mica vor suporta mai putin''. Aceasta este ''metoda revolutionara'' pe care conducerea CNAS vrea sa o introduca pe piata compensatelor si gratuitelor din luna aprilie a anului viitor. Aici, insa, apare o problema: ''Pana acum pacientii mergeau la farmacii, unde aveau 'surpriza>> sa li se spuna 'Nu eliberam compensate si gratuite din cauza ca am depasit plafonul impus de CNAS>>.

Din momentul aplicarii sistemului propus de CNAS, nu cumva exista riscul ca pacientilor, la farmacii, sa li se spuna 'Nu avem acest medicament din cauza ca producatorii nu il mai dau distribuitorilor din teama de a nu depasi ei plafoanele>>?''. Aceasta intrebare, printre altele, o adreseaza producatorii si distribuitorii de medicamente reprezentantilor CNAS.

''Reprezentantii CNAS, in momentul in care ne-au prezentat propunerea lor, ne-au explicat ca, lunar, CNAS va avea consumul pe fiecare produs si acest consum va fi trimis producatorului. Totodata, CNAS ii va transmite producatorului daca este sau nu in 'grafic>>. Astfel, exista riscul ca un anumit producator sa constate spre sfarsitul anului, in toamna-iarna, ca a depasit bugetul alocat de CNAS, deci nu mai este in 'grafic>>'', au precizat surse autorizate din cadrul ARPIM. In aceste conditii, dupa cum sustine ARPIM, ''exista riscul ca pentru a nu plati depasirile de plafon, producatorul respectiv sa nu mai dea distribuitorilor si, implicit, farmaciilor, produsul sau care figureaza pe lista de compensate si gratuite. Deci, pacientii care folosesc acel produs nu vor mai avea de unde sa-l procure si, brusc, medicii vor fi nevoiti sa le schimbe tratamentul''.

O alta problema pe care o va ridica o eventuala punere in practica a propunerii CNAS se refera la modul in care vor fi puse pe piata medicamentele noi. ''Un medicament bun nu va mai conta si nu va mai fi inclus pe lista de compensate si gratuite?'', se intreaba producatorii de medicamente. In opinia acestora, ''CNAS poarta discutii strict financiare, ci nu in interesul pacientului''. In acelasi timp, CNAS nu trebuie sa uite ca, in Monitorul Oficial din 8 august a.c., exista un ordin comun al Ministerului Sanatatii si CNAS in care se precizeaza ca, in cazul in care o farmacie nu are un anumit medicament compensat sau gratuit solicitat de pacient, este obligata sa-l comande: ''Pentru bolile acute si subacute, farmacia trebuie sa aduca medicamentul respectiv in maximum 12 ore, iar pentru bolile cronice - in maximum 48 de ore''.

Aici apare o alta ''necunoscuta. Daca farmacia face comanda la distribuitor si, distribuitorul mai departe la un producator care refuza sa livreze produsul respectiv din cauza ca a depasit plafonul, cine se va face vinovat de nerespectarea ordinului?''. Pe de alta parte, producatorii de medicamente se tem ca CNAS ii va ameninta ca nu va semna contracte cu ei in momentul in care vor refuza sa mai livreze pe piata anumite produse din teama depasirii plafonului impus.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.