A rata diferit in fiecare an. Alte modele, alte culori, alt stil, in pas cu moda. Pe 1 decembrie, cand surpriza e dezvaluita, bucurestenii din centru se trezesc brusc sub o “ploaie” de lumini.

Exista insa oamenii care stiu inca din toiul verii cum va fi luminata Capitala de Sarbatori. Arhitectul Ion Alexandru e chiar primul. Si asta pentru ca el e omul care gandeste toate figurinele si perdelele de lumini care impodobesc strazile. Din 1997 incoace e "parintele" luminitelor de Craciun.

In mijlocul verii, cand caldurile insuportabile dau totul peste cap, un bucurestean incepe sa-si faca planuri de iarna. Nu se gandeste la cadouri, nici la vreo masa festiva sau la traseul lui Mos Craciun, ci pur si simplu asterne pe hartie primele schite ale decorului luminos care urmeaza sa impanzeasca strazile Bucurestiului.

Din 1997, de cand lucreaza la Luxten, arhitectul Ion Alexandru (56 de ani) are "misiunea" de a gandi ornamentele luminoase pentru Sarbatori. Pana acum, a creat opt "modele", adica a pus "cap la cap", in diferite forme, milioane de beculete. Are vreunul preferat? "Sincer sa fiu, toate imi sunt dragi. Pentru ca am lucrat atatea, nici nu mai tin minte exact cum erau in 2000 sau in 1998, de exemplu. Noroc ca am o multime de fotografii", zambeste arhitectul.

Culmea, desi in Capitala abia au fost "inaugurate" luminitele de sarbatoare, Ion Alexandru se gandeste deja la cum ar putea arata cele pentru Craciunul din 2006.

"Asa fac in fiecare an. Acum ma uit la aranjamentele de anul acesta si deja ma gandesc ce le lipseste, ce-as putea aduce nou si tot asa. La ceea ce vedeti acum in centru m-am apucat sa lucrez prin iunie, iulie. Am facut trei variante", explica "parintele" luminitelor.

Cum se "nasc" de fapt zecile de figurine care impodobesc strazile? "Fac initial o schita la scara, care ajunge la departamentul nostru tehnic. Ideea e ca "produsul" final trebuie sa fie in acelasi timp usor de montat, de construit si de transportat. Am incercat sa merg in fiecare an pe alta idee, dar problema e ca nu poti sa faci intotdeauna ce vrei. Pe Magheru, de exemplu, stalpii sunt si foarte vechi si foarte incarcati, si atunci trebuie sa gandesc ornamentele in asa fel incat sa nu se produca accidente", spune Ion Alexandru.

De la an la an figurinele au fost tot mai complexe: simplele siruri de lumini au fost inlocuite, treptat, cu clopotei, stelute, fulgi de zapada, "cozi de paun", globuri, toate alcatuite din beculete. "In primii ani am avut probleme si cu becurile: crapau din cauza frigului si trebuia sa le inlocuim frecvent. Acum folosim becuri speciale, care nu ne mai dau batai de cap".

Pentru ca e specialist cu acte-n regula in materie de decoratiuni luminoase, Ion Alexandru nu scapa nici acasa de aceasta "sarcina".

"Tot eu sunt responsabil cu aranjatul luminilor in brad. Tocmai am terminat de "invelit" in luminite un tei de vreo cinci metri la mine in curte", spune, zambind, Ion Alexandru.

3.600 de figurine

Ce inseamna in cifre feeria de lumini din centrul Capitalei? Peste 3.600 de figurine, in jur de 1.900 de perdele luminoase, 25.000 de metri de siruri policrome, plus un brad format numai din perdele de lumini si instalat in Piata Universitatii.

In 2004 sute de stelute colorate in alb si albastru au stralucit de Sarbatori in centrul Capitalei . "Pentru 2005 am ales sa fie un pic mai multa culoare. Avem si figurine cu beculete roz, de exemplu", ne-a spus Ion Alexandru.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.