Dupa ce 23 de ONG-uri au cerut, marti, parlamentarilor sa stopeze finantarea bisericilor din bani publici, 33 de asociatii si publicatii au raspuns acestei intiative printr-o scrisoare deschisa trimisa deputatilor si senatorilor din Parlamentul Romaniei.

Semnatarii scrisorii precizeaza ca numeroase state membre ale Uniunii Europene sprijina in mod direct sau indirect cultele religioase.

"(...) in Grecia, Marea Britanie, Danemarca, Suedia și Finlanda, țari membre UE, biserica predominanta este considerata Biserica de Stat", se arata in comunicatul de presa emis.

"In general, exista ori sprijin direct din partea statului (de exemplu: Danemarca, Irlanda si Norvegia), ori sprijin indirect, prin colectarea de catre stat a contributiilor credincioșilor, care sunt alocate ulterior fiecarei biserici, cum se intampla, de exemplu, in Finlanda, Germania si Suedia. In plus, bisericile din majoritatea statelor europene sunt scutite de la plata multor taxe, inclusiv cele pe proprietatile imobiliare", scriu semnatarii scrisorii deschise.

De asemenea, cele 33 de publicatii si asociatii subliniaza faptul ca CEDO a "statuat ca finantarea unor activitati ale cultelor religioase de la buget nu constituie o violare a libertatii de constiinta a contribuabililor".

Scrisoarea deschisa poate fi citita integral aici


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.