Centrul National al Dansului (CND) cere conducerii Ministerului Culturii si Cultelor (MCC) sa anuleze concursul pentru ocuparea postului de director al acestei institutii, care ar urma sa aiba loc pe 12 decembrie.

Ei sustin ca cei care fac parte din comisia de evaluare nu pot fi obiectivi, intrucat scopul lor este sa preia conducerea Centrului, in plus, dansatorii si coregrafii independenti nu sunt agreati de actualii membri ai comisiei.

Centrul National al Dansului a fost infiintat in luna iulie 2004 si pana acum nu s-a reusit numirea in functie a unui director. Scoaterea la concurs a acestui post a fost anuntata de noua conducere a MCC pe 10 octombrie, evaluarea urmand sa aiba loc cu aproape o luna mai tarziu, pe 7 noiembrie. Doi dintre initiatorii CND-ului, Cosmin Manolescu si Mihai Mihalcea, ambii dansatori si coregrafi independenti, si-au depus atunci candidatura, numai ca acest concurs nu a mai avut loc. Anuntul de amanare a fost afisat pe pagina de internet a MCC cu numai o zi lucratoare inaintea sustinerii examenului, cei doi candidati nefiind anuntati. La vremea respectiva, MCC a justificat aceasta decizie prin faptul ca "breasla ar fi solicitat modificarea Regulamentului de organizare si functionare a CND". Reprezentantii Centrului sustin insa ca un astfel de argument este cel putin aberant pentru ca ei sunt "breasla" si nici unul dintre ei nu a cerut asa ceva.

Concursul a fost amanat din cauza unor presiuni interne

Coregrafii si dansatorii independenti au trimis o scrisoare deschisa ministrului Adrian Iorgulescu, imediat ce a fost anuntata amanarea concursului, prin care semnalau faptul ca functionari ai MCC, printre care coregraful Sergiu Anghel si Liliana Iorgulescu, sotia ministrului culturii, ar face presiuni pentru a prelua Centrul. Ei sunt convinsi ca exista astfel de interese pentru ca "tot dansul in Bucuresti e condus de ei", acesta fiind singurul obiectiv "necucerit" si, mai mult decat atat, coregraful Sergiu Anghel, care a facut tot posibilul sa intre in comisia de evaluare, si-a manifestat in repetate randuri dispretul fata de generatia tanara. Presupunerile lor au fost confirmate o data cu scoaterea la concurs pentru a doua oara a acestui post, cand au fost modificate atat conditiile de inscriere, cat si Regulamentul de organizare. Astfel, una dintre conditiile impuse initial celor care doreau sa candideze pentru acest post, sa fi terminat un liceu de specialitate, a disparut dintre cerinte, iar numirea membrilor din Consiliul Artistic, cel care ar trebui sa faca selectia proiectelor depuse pentru finantare, se va face direct de catre director. Mai mult, desi concursul a fost amanat si nu anulat, cei doi candidati inscrisi initial trebuiau sa-si depuna din nou candidatura.

O protejata a lui Sergiu Anghel, pe lista candidatilor

In ultima zi de inscriere, cu doar un sfert de ora inainte de expirarea termenului, pentru concurs era inscris doar un singur candidat, Mihai Mihalcea, intrucat Cosmin Manolescu a considerat nefireasca o noua cerere de inscriere, iar dosarul sau nu a mai fost luat in calcul. Doua ore mai tarziu insa, MCC a comunicat unor jurnalisti ca sunt doi candidati, printre acestia si Ana Maria Munteanu, scenografa lui Sergiu Anghel. Potrivit reprezentantilor CND, aceasta nu a terminat un liceu de coregrafie, astfel explicandu-se de ce s-a renuntat la aceasta cerinta la inscrierea pentru concurs. Despre conflictul existent intre MCC si CND, Livia Sandulescu, consilier al MCC, a declarat ca institutia pe care o reprezinta "nu vrea sa intre in nici o polemica cu breasla si ca procedeaza cum crede ca e corect".

Mai mult, ea a mai anuntat ca s-ar putea reveni asupra deciziei de a nu-i mai permite lui Cosmin Manolescu sa candideze si ca numele membrilor comisiei de evaluare vor fi cunoscute doar in ziua concursului. MCC considera ca tot ceea ce a aparut pana acum in presa legat de acest subiect sunt speculatii si comentarii "vadit denaturate, care apartin unor persoane direct interesate". De partea cealalta, Mihai Mihalcea a anuntat ca, daca ministerul nu va anula acest concurs si nu va constitui un juriu international, el se va retrage din concurs, intrucat "nu vreau sa legitimez o porcarie".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.