Guvernul a anuntat luni ca va introduce coplata pentru servicii medicale de la 1 martie.

Ministerul Sanatatii si premierul Victor Ponta au anuntat ca nivelul coplatii nu va depasi nivelul de 10 lei pentru o internare.

Cuantumul modic al coplatei in sanatate ar putea insuma 10 lei pe zi, o valoare redusa putand insemna esecul in implementarea acestei masuri, a declarat marti seful misiunii FMI in Romania.

"FMI nu este expert in sanatate. Dar introducerea sistemului de coplata este o idee buna, pentru schimbarea tipul furnizorului de servicii, ca vorbim de spitale, policlinici, dispensare. Sistemul de sanatate este scump, iar consumatorii, pacientii trebuie sa aiba alternative. Nu am intrat in detalii referitoare la coplata de 10 lei, daca este pentru perioada de o zi sau pentru perioada internarii. Eu cred ca este pe zi, cel putin asa am inteles. Daca o coplata este foarte mica, masura introdusa va esua", a spus De Vrijer, citat de hotnews.ro.

Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca s-a batut in discutiile cu FMI ca nivelul maxim al coplatii sa fie de 10 lei, ministrul Sanatatii urmand sa elaboreze procedura pana in luna martie, in care se va stabili si daca cei 10 lei se vor achita pe ziua de internare sau doar o data, la externare.

El a precizat ca lamuriri suplimentare legate de coplata - daca se achita pe zi sau la externare - vor putea fi date de catre ministrul Sanatatii in martie, cand vine si cu pachetul de baza, conform MEDIAFAX.

"Eu un singur lucru am vrut sa ma asigur si asta am discutat cu cei de la FMI, ca valoarea coplatii in primul rand nu priveste consultatiile, nu priveste medicii de familie, nu priveste tot ceea ce e in afara internarii si in al doilea rand ca nu va depasi o suma de 10 lei. Sigur, pentru cei care nu au resurse financiare conteaza, dar de principiu nu e o suma imposibil de suportat", a spus Ponta.

Citeste si:
Grindeanu îl atacă dur pe Cîțu: „Băieţel alintat de tătucul de la...
Grindeanu, atac dur la adresa...

El a precizat ca s-a batut in cuie ca valoarea coplatii sa fie de maximum 10 lei.

Intrebat daca cei 10 lei se vor achita pe ziua de internare sau doar o data, la externare, Ponta a raspuns: "Tocmai de aceea vreau in momentul in care ministrul Sanatatii face toata procedura pana in martie, intai sa o prezinte in Guvern si dupa aceea si noua"


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.