La presiunile FMI-ului, coplata va fi introdusa de la 1 martie, insa doar pentru spitalizare, la momentul externarii.

Ministrul Eugen Nicolaescu vorbește despre coplata ca o masura temporara, pana la rezolvarea dificultaților financiare din acest sector, scrie evz.ro.

"In urma discutiilor cu FMI, am ajuns la concluzia ca putem sa introducem numai limitat si pentru o perioada de timp - ca sa putem sa controlam costurile din sectorul cel mai cheltuitor, si anume sectorul spitalicesc - o coplata care, asa cum am convenit cu FMI, sa aiba o valoare modesta, in sensul in care ea sa fie utilizata strict pentru controlul costurilor. Adica, sa stim cum se intra, cum se utilizeaza si cum se iese din sistem", a explicat Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii.

Coplata nu va fi aplicata serviciilor de urgenta, in ambulatoriu de specialitate, medicina de familie sau in cazul analizelor medicale, precum si persoanelor exceptate prin lege (exemplu: copii, gravide, pensionari sub 740 lei/luna, bolnavii inclusi in programele nationale de sanatate, daca nu realizeaza venituri din munca, veteranii de razboi).

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoaie, a declarat pentru rtv.net ca introducerea coplatii nu rezolva nicio problema in sistemul de sanatate si poate introduce o discriminare a romanilor la serviciul de sanatate.

"Colegiul Medicilor are de acum 4 ani de zile si a fost consecvent in opinie, are pozitia potrivit careia coplata nu rezolva nicio problema in sistemul de sanatate si poate introduce o discriminare in accesul cetatenilor romani la serviciile de sananate", a declarat, la Romania TV, Vasile Astarastoaie, presedintele Colegiului Medicilor.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.