Servicii medicale mai putine si standardizate, dar pe aceeasi suma platita catre asigurarile de sanatate de stat. Pentru a avea acces la anumiti medici, la tratamente avansate sau la interventii chirurgicale sofisticate, pacientul va fi nevoit sa scoata bani din buzunar.

De anul viitor, desi asigurarile de sanatate platite la stat vor ramine neschimbate pentru salariati, serviciile medicale de care acestia vor beneficia in mod gratuit vor fi mai putine. In acelasi timp, va creste numarul acelor servicii care necesita o plata in plus. "Pachetul minim de servicii medicale care vor fi oferite gratuit pentru cei asigurati nu inseamna excluderea unor acte medicale", spune Vasile Cepoi, directorul general al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS). De exemplu, o operatie de scoatere a amigdalelor va putea fi facuta gratis si de la 1 ianuarie 2006, dar printr-o metoda standard. "Daca pacientul va dori sa se opereze cu laser, va plati din buzunar o suma stabilita la nivel national", adauga Cepoi.

Medicii vor fi platiti direct de pacienti

Diferenta dintre costul serviciului medical care nu intra in pachetul minim gratuit si nivelul de compensare urmeaza sa fie acoperita de pacient prin coplata. Aceasta inseamna bani scosi de fiecare pacient, in conditiile in care el va dori sa beneficieze de anumite servicii medicale in plus, dar si daca va dori sa fie tratat in spital de un anumit doctor. "Daca un doctor are mai multe solicitari decit colegii lui, iar pacientul vrea neaparat sa fie tratat de acel doctor, atunci va trebui sa plateasca o suma de bani", adauga Cristian Vladescu, presedintele CNAS. De asemenea, bani in plus vor fi necesari in cazul in care consultatia este efectuata de un profesor universitar sau conferentiar. "Cu cit gradul profesional si competenta vor fi mai mari, se va plati mai mult", confirma si Vasile Cepoi. Banii rezultati din coplati vor merge catre medicii care au executat tratamentele respective, iar in cazul sefilor de sectie, acestia vor primi un procent din incasarile intregii sectii "pentru a-i motiva sa se ocupe de bunul mers al sectiei", dupa cum precizeaza Vladescu.

"Nu poti sa ai optiuni cind nu ai bani"

Coplata poate fi achitata in doua feluri. Fie prin plata directa de catre pacient, fie prin incheierea de asigurari de sanatate complementare, cu firme private, care vor suporta aceste cheltuieli. Pentru a evita coplata, un pacient care se interneaza in spital, dar nu reprezinta o urgenta medicala, trebuie sa-si faca o programare din timp la un anumit medic si sa astepte pina cind acel medic va avea un loc liber in salonul de care raspunde. A doua varianta este ca el sa se interneze acolo unde sint locuri, adica la medicul la care nimereste in ziua internarii. Orice alta preferinta trebuie platita. "Nu poti sa ai optiuni cind nu mai ai bani", spune Vasile Cepoi.

Analizele - decontate in functie de complexitate

Pentru a nu limita accesul pacientilor la serviciile medicale din cauza preturilor ridicate, pentru fiecare tip de serviciu se va stabili un nivel de compensare din partea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Cu cit serviciul respectiv va fi mai scump, cu atit mai mare va fi si procentul decontat de casa. "O analiza care costa trei milioane va fi compensata 90 la suta, iar una care costa 100 de mii, doar 25 la suta", a exemplificat Cristian Vladescu, presedintele CNAS.

Ce servicii plateste pacientul

Cind merge la un spital din judetul in care este asigurat plateste daca:

• alege preferential medicul

• alege tipul de salon

• alege tipul de tratament

• interventii cosmetice

• interventii estetice

• investigatii de inalta tehnologie


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.