Corpul de Control al premierului a constatat la nivelul Ministerului Sanatatii un prejudiciu de peste 68,7 milioane lei.

Banii reprezinta contributii neincasate in trimestrul IV 2009-trimestrul III 2011, din cauza modului defectuos in care reprezentantii ministerului si-au indeplinit obligatiile.

Constatarile au fost transmise inclusiv Directiei Nationale Anticoruptie, Agentiei Nationale de Integritate si Curtii de Conturi, scrie rtv.net.

Prejudiciul a fost descoperit concomitent cu o criza in desfasurare la Ministerul Sanatatii, cu referire la medicamentele oncologice pentru care nu mai exista fonduri.

Pentru a rezolva aceasta criza, Guvernul va modifica Legea sanatatii, pentru a permite ministerului de resort sa majoreze capitalul social al Unifarm si va imprumuta din Trezorerie 800.000 euro pentru achizitionarea in avans a tuturor medicamentelor necesare pentru programele oncologice, a declarat premierul Victor Ponta.

"Din pacate, situatia medicamentelor pentru programele speciale oncologice s-a rezolvat doar statistic (de la circa 2.500 de bolnavi pe listele de asteptare la 1.200 si reducerea perioadei de la sase la doua luni). Azi, cu Ministerul Finantelor si Ministerul Sanatatii am identificat solutiile reale pentru ca problema sa fie rezolvata definitiv; in sedinta de miercuri, prin doua ordonante de urgenta, vom modifica Legea Sanatatii 95/2006 pentru a da voie Ministerului Sanatatii sa majoreze capitalul social la Unifarm si vom imprumuta imediat din Trezorerie catre Unifarm cei 800.000 de euro necesari pentru achizitionarea in avans a tuturor medicamentelor necesare", a afirmat Ponta la hotnews.ro.

Comisia de specialitate a Ministerului Sanatatii a identificat intre 18 si 24 de medicamente oncologice la care sunt discontinuitati in aprovizionare, dintre care 13 sunt in stocul Unifarm, alte trei vor intra, patru nu pot fi achizitionate din cauza pretului, pentru restul fiind negocieri.

Citeste si:
Valentin Ștefan, Director General Compania Națională Poșta Română...
Valentin Ștefan, Director...

Ministerul Sanatatii (MS) a prezentat vineri Guvernului o nota privind "criza" medicamentelor oncologice. Documentul contine informatii referitoare la mecanismul de finantare a tratamentului oncologic in reteaua spitalelor publice, cauzele aparitiei unor disfunctii si propuneri de solutionare a acestora.

"Incepand din 2013, datorita specificului curativ, Programul national de oncologie va fi finantat numai de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Sumele prevazute in bugetul de asigurari sociale de sanatate sunt de 1.031.000.000 de lei", se arata in nota Ministerului Sanatatii prezentata Executivului.

Cauzele "crizei" medicamentelor oncologice sunt cele care genereaza discontinuitate in aprovizionarea unitatilor sanitare publice cu aceste produse, potrivit documentului citat.

Citeste si:
Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România...
Patronatul Producătorilor...

Totodata, aceasta "criza" a fost generata si de lipsa de interes a producatorilor si distribuitorilor de medicamente oncologice de a comercializa in Romania medicamentele pe care le reprezinta, ca urmare a pretului foarte mic.

Citeste aici nota transmisa Guvernului

Citeste si:
Controlul dăunătorilor în sere
Controlul dăunătorilor în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.