Tariceanu promite devansarea cu citeva luni a platilor catre virstnici

Primele pensii recalculate vor veni in luna martie, si de ele vor beneficia aproximativ 214.000 persoane, ale caror dosare de pensii au fost intocmite inainte de 1980, a declarat aseara Gheorghe Barbu, ministrul muncii. Acesta a spus ca, in urma recalcularii, beneficiarii - cei mai multi cu pensii de urmas - vor primi in plus intre 50.000 si 2.000.000 de lei pe luna.

Declaratia a fost facuta la scurta vreme dupa ce premierul Calin Popescu-Tariceanu a anuntat ca executivul a luat decizia sa plateasca incepind cu luna viitoare pensiile recalculate. "I-am atras atentia ministrului muncii, Gheorghe Barbu, ca primii pensionari trebuie sa-si primeasca pensiile recalculate pina la sfirsitul lunii februarie, asa cum prevede programul de guvernare. Daca nu, voi aplica masuri de retorsiune", a spus Tariceanu.

Au fost evaluate 130.000 de dosare

Purtatorul de cuvint al guvernului, Oana Marinescu, a adaugat ca, din datele pe care le detin, pina la inceputul acestui an Casele de pensii au analizat deja 130.000 de dosare de pensie. Pentru a putea demara insa plata pensiilor recalculate este nevoie de o lege, ne-au spus ieri surse din sistemul public de pensii, informatie confirmata de Oana Marinescu. Purtatorul de cuvint al guvernului a precizat ca ministrul Gheorghe Barbu trebuie sa urgenteze proiectul de lege, act normativ care va trebui adoptat si de parlament. Insa cum acesta isi incepe activitatea pe 1 februarie, nu este exclus ca legea respectiva sa fie aprobata intii sub forma unei ordonante de urgenta. Imediat dupa anuntul premierului, Gheorghe Barbu i-a chemat la ordine pe toti responsabilii din minister pentru a incepe elaborarea noii legi.

Recalcularea incepe cu cele mai vechi dosare

Recalcularea pensiilor, stabilita de fostul executiv prin hotarire de guvern, a inceput pe 1 octombrie 2004 cu evaluarea dosarelor de pensii depuse anterior datei de 1 aprilie 2001. Prin evaluare se determina punctajul mediu anual aferent fiecarei pensii aflate in plata sau cuvenite, aceasta facindu-se in functie de anul inscrierii la pensie. Prin urmare, cele 130.000 de dosare lucrate pina pe 31 decembrie 2004 sint dintre cele mai vechi din arhivele caselor de pensii. Pentru a se stabili care va fi pensia dupa operatiunea de evaluare si recalculare, punctajul mediu obtinut se inmulteste cu valoarea punctului de pensie, care, pentru anul 2005, este de 2.955.592 lei.

Mai multi angajati pentru a evalua dosarele

Pentru a se putea studia toate dosarele celor aproximativ 4,5 milioane de pensionari ale caror pensii vor fi reevaluate, Ministerul Muncii va angaja inca 3.100 de salariati. Aceste persoane se vor ocupa de recalculare, astfel incit actiunea respectiva sa se finalizeze pe 31 decembrie 2005. De altfel, ministrul muncii, Gheorghe Barbu, a dat un comunicat in care declara ca sumele necesare pentru acordarea pensiilor recalculate vor fi asigurate de la bugetul asigurarilor sociale de stat.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.