In multe zone ale tarii au aparut soarecii de camp, care mananca frunzele si distrug radacinile

Culturile de grau, orz, orzoaica si rapita sunt in pericol. Din cauza temperaturilor foarte ridicate, chiar si pe timpul noptii, exista pericolul distrugerii culturilor de cereale insamantate in toamna, avertizeaza specialistii din Ministerul Agriculturii. "Temperaturile atipice pot genera aparitia unor boli sau daunatori la cereale, iar in ultimele luni s-au inregistrat conditiile propice declansarii unor astfel de probleme", ne-a declarat Elena Leaota, directorul Directiei Fitosanitare din Ministerul Agriculturii. Directiile Fitosanitare judetene au emis deja buletine de avertizare privind aparitia unor boli precum sfasierea sau patarea frunzelor care stopeaza dezvoltarea graului in zonele din sudul tarii. De ceva timp, in judetele Ilfov si Constanta si-au facut aparitia rozatoarele - soarecii de camp.

" Pe de o parte, rozatoarele mananca plantele verzi, iar pe de alta parte distrug radacinile din cauza galeriilor formate pe sub pamant. Acum sunt circa 20 de musuroaie pe hectar, iar la peste 50 de musuroaie la hectar gradul de daunare fiind foarte avansat", ne-a spus directorul unitatii fitosanitare Constanta, Gheorghe Pascu. El a precizat ca vremea calda favorizeaza inmultirea rozatoarelor, dar si aparitia larvelor care mananca frunzele plantelor. In zona Campiei Romane au aparut paduchii de frunze. Acestia inteapa frunzele care, in conditiile unor temperaturi ridicate, devin foarte sensibile la boli. Pe de alta parte insa, specialistii spun ca si scaderea brusca a temperaturilor poate dauna culturilor de grau care ar putea fi distruse de ger, in lipsa unui strat protector de zapada. "Cea mai buna solutie ar fi sa ninga.

Daca insa nu se intampla cat de repede acest lucru, noi continuam sa avertizam agricultorii sa aplice tratamente pentru combaterea daunatorilor si bolilor. Chiar in aceste zile efectuam un control la nivelul intregului judet pentru a vedea care este situatia", a spus directorul Unitatii Fitosanitare Ilfov, Ioana Caragea. In urma verificarilor, specialistii transmit buletine de avertizare primariilor si agricultorilor pentru a-i sfatui ce tratamente sa aplice (substantele omologate si dozele specifice). Ministerul Agriculturii acorda subventii pentru combaterea daunatorilor, pentru 2005 fiind alocate 220 miliarde lei (din care pentru grau, 22 miliarde lei). Agricultorii trebuie sa faca dovada efectuarii tratamentelor pentru a primi bani. In toamna anului trecut, au fost cultivate cu grau - 2,3 milioane hectare, cu rapita - 89 mii hectare, cu orz - 226 mii hectare, iar cu orzoaica - 58 mii hectare.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.