Statul nu vrea se mai deranjeze sa plateasca pentru pedepsirea violatorilor si a batausilor, in conditiile in care este mai ieftin sa se medieze cazurile de acest gen.

De la 1 februarie, femeile violate si persoanele care au fost lovite sunt obligate sa treaca pe la mediator inainte de a depune plangere penala.

Acesta ar putea facilita impacarea partilor prin despagubirea victimei, infractorii scapand, astfel, de puscarie, scrie dcnews.ro.

Zeno Sustac, vicepresedinte al Consiliului de Mediere, precizeaza ca este vorba doar despre violul “simplu”.

“Este vorba doar despre violul simplu, atunci cand acesta nu este savarsit de mai multe persoane, cand nu este si incest, cand nu are urmari medicale sau cand nu este urmat de sinuciderea victimei”.

Deocamdata, medierea in sine nu este obligatorie, ci doar prezentarea la un specialist. Mediatorul este obligat sa prezinte partilor avantajele medierii. Daca acestea decid totusi sa apeleze la judecator, mediatorul emite un certificat de informare pe care acestia trebuie sa-l prezinte la tribunal.

Fara acest certificat, actiunea in instanta va fi respinsa ca inadmisibila.

"Costurile unei medieri, la nivel european, se ridica la aproximativ 5% din costurile unui proces",
a subliniat Zeno Sustac, citat de antena3.ro.

Printre infractiunile care pot disparea prin mediere se mai afla distrugerea, abandonul de familie, violarea de domiciliu, precum si furturile intre soti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.