Medicii de familie si unitatile medicale care acorda asistenta ambulatorie vor beneficia de decontari de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, a declarat premierul Victor Ponta.

"Ideea este urmatoarea: finantarea din fonduri publice a furnizorilor privati de servicii de asistenta primara si ambulatorie, adica medicii de familie sunt toti privati si tot ce inseamna asistenta ambulatorie (...) absolut totul ramane decontat de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. In momentul in care spui ca nu se mai da nimic la privat este incorect", a spus Victor Ponta, precizand ca o nota in acest sens va fi prezentata miercuri, in sedinta de guvern.

"Asistenta de urgenta ramane la stat. In ceea ce priveste asistenta medicala spitaliceasca, lucrurile stau in felul urmator: niciodata cineva care nu are venituri peste medie nu se duce (la spitale private - n.r.) ca nu are cei 6.500 diferenta (exemplul sumei ce trebuie acoperita de pacient in cazul unei nasteri - n.r.) si atunci saracul finanteaza cei 1.500 de lei pentru bogat, dar niciodata nu beneficiaza de acel serviciu, ca nu va merge intr-un spital privat pentru o nastere sau pentru o interventie usoara. Cele mai grele interventii si cele mai costisitoare se fac in spitalele publice (...)

Eu nu cred ca noi putem in sistemul medical, ca si la scoala, sa facem concurenta intre privat si public. Asistenta si dreptul la asistenta publica este un drept universal, pe care il dam si celui care e pensionar, si celui care are venitul minim, si celui care nu are niciun venit si celui cu un venit foarte mare", a explicat Victor Ponta.

El a mai spus ca a alocat, in acest an, suma 3,5 miliarde de lei pentru a achita toate datoriile pe care le au spitalele publice pentru medicamente.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.