Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a pledat pentru o "demuzeificare" a culturii romane si pentru transformarea ei intr-un bun public.

Ministerul Culturii a organizat, marti seara, la Muzeul National de Arta al Romaniei din Bucuresti, un eveniment dedicat celebrarii Zilei Culturii Romane, la care au luat parte reprezentanti ai Parlamentului Romaniei, ai corpului diplomatic, academicieni si personalitati culturale.

Din punctul de vedere al ministrului Culturii, "criza" este cea care a generat tendinta de "muzeificare" a culturii romane, scrie MEDIAFAX.

"Cultura este astazi in criza - si folosesc termenul etimologic - si cred ca aceea care ar trebui sa sufere rigorile crizei este tendinta de a mitologiza. Muzieficand, punand rama creatiei noastre artistice, o izolam de societatea in care traieste, care are exigente de o alta natura (...) Aceasta izolare a culturii cred ca trebuie sa sufere rigorile crizei si, atat timp cat se vor putea face proiecte culturale, directia este aceasta - de a transforma cultura intr-un bun public", a mai spus ministrul Daniel Barbu.

Vorbind despre globalizare si despre efectele ei, presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc, a subliniat ca un risc major este reprezentat de "pierderea identitatii si a continuitatii natiunilor, definita prin cultura, limba, traditii si spiritualitate".

"In zilele acestea, societatea este dominata de preocupari economice si angajata in controverse politice. Astfel, preocuparile fata de cultura tind sa se bucure de o mai mica atentie si sa atraga cercuri limitate. Cu toate acestea, in tari in care culturile nationale se afla sub presiunea globalizarii, fiecare natiune incearca din greu sa isi mentina identitatea prin pastrarea nealterata a culturii, care este contributia sa la imbogatirea si diversitatea culturii universale", a mai spus academicianul Ionel Haiduc.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.